Školske sestre franjevke

Proslavljena 50. obljetnica djelovanja sestara na Ksaveru

U nedjelju 23. travnja proslavljena je 50. obljetnica djelovanja naših sestara u samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru u Zagrebu. Proslava je započela u 10 sati svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Franje Ksaverskog u zajedništvu sa župljanima i sestrama drugih redovničkih zajednica s područja grada Zagreba. Slavlje je predvodio provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović u koncelebraciji s gvardijanom samostana na Ksaveru fra Zvonimirom Brusačem i ostalim svećenicima ksaverske zajednice. Svečanosti i ljepoti euharistijskog slavlja doprinio je skladnim pjevanjem Zbor lovretskih sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak.

U prigodnoj homiliji fra Ivo je naglasio važnost vjere koja je sestre vodila tijekom njihovog polustoljetnog djelovanja nadahnutog ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Upravo ih je vjera u uskrslog Krista uvela u iskustvo Božje prisutnosti koje su onda mogle posvjedočiti svojim životom. „Njihovo svjedočenje vjere očitovalo se u svemu onome što su,  kao sestre i majke, činile  u samostanu za nas franjevce i u župi za vas, dragi vjernici“ – istaknuo je fra Ivo izrazivši zahvalnost sestrama za požrtvovno i ustrajno služenje. Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputila je provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević.  Osvrćući se na prijeđeni put, zahvalu u ime cijele Zajednice izrazila je riječima: „Ovo je trenutak u kojem s poštovanjem zahvaljujem svakoj pojedinoj sestri koja je svoj posvećeni život darovala ovoj zajednici. Također zahvaljujem braći franjevcima koji su prepoznali i cijenili bogatstvo prisutnosti naših sestara u samostanskom životu i pastoralnom radu. Treća zahvala upućena je vama župljanima koji ste sa sestrama dijelili značajne trenutke u svom životu: od krštenja do sprovodnih obreda. Na kraju, znamo da za svaki doživljeni sklad trebamo zahvaliti Bogu kojem je sve moguće. Zahvala Bogu na prvom je mjestu jer On je u korijenu svega, početak i svršetak, Alfa i Omega.“

Nakon euharistijskog slavlja proslava je nastavljena prigodnim programom u samostanskoj dvorani gdje smo putem riječi i slike zavirili u djelić stvarnosti proteklih pet desetljeća redovničkog suživota. Svagdane i blagdane, velike i male brige i radosti sestara na Ksaveru približila nam je s. Božidara Kottek odabranim zapisima iz ksaverske Kronike. Sa zahvalnošću smo se prisjetili svih sestara koje su svojim djelovanjem pomogle ispisati polustoljetnu povijest, a nazočnim sestrama koje su služile na Ksaveru uručena je zahvalnica i dar braće franjevaca. Prigodni program u samostanskoj dvorani oplemenio je glazbenim točkama Zbor lovretskih sestara.

Nakon prigodnog programa radost zajedništva podijelili smo u samostanskoj blagovaonici za zajedničkim stolom uz pjesmu, prigodne riječi zahvale i ugodno druženje. Kućama smo otišli srca zahvalna za svjedočanstvo živog zajedništva i radosti Franjinih kćeri i sinova.