Školske sestre franjevke

Duhovne vježbe za kandidatkinje

U samostanu sestara Mostarske provincije u Bijelom Polju od 1. do 5. srpnja 2024. održane su duhovne vježbe za kandidatkinje naših triju provincija hrvatskog govornog područja. Duhovne vježbe, na kojima su sudjelovale i odgojiteljice kandidatkinja s. Slavica Barbarić i s. Ivka Piplović, predvodio je fra Robert Pejičić.

Fra Robert je duhovne vježbe započeo tumačenjem Samuelova poziva (1 Sam 3). Istaknuo je kako je svaki poziv buđenje iz sna te je potrebno sebi posvijestiti da je Bog onaj koji poziva. Eli pomaže Samuelu da prepozna, upozna i usmjeri svoju pozornost na slušanje Božjeg glasa. Uči ga budnosti i usmjerenosti na Gospodina, ne iskorištavajući pritom za sebe Samuelovu spremnost i mladi duh.

Temeljni poziv svakog kršćanina je svetost, a sredstva za postizanje svetosti su želja i volja, vršenje svakodnevnih dužnosti, duh požrtvovnosti i ustrajnost. Za ostvarenje duhovnog poziva od iznimne je važnosti povjerenje u Boga. Dokle god budemo imale uprte oči u Isusa, poput Petra, i mi ćemo moći hodati po vodi. Što je veća Kalvarija, to je sigurniji Uskrs, ako iznesemo do kraja ono što nam je povjereno, ohrabrio nas je fra Robert. Poticajnim riječima  usmjerio nas je na razmatranje svog osobnog odnosa prema Bogu i odnosa prema zajednici. Upozorio je na neke opasnosti kao što su međusobno natjecanje, prisvajanje Boga i Njegove ljubavi, internet i društvene mreže, želja za vlašću i čašću. Za izgradnju zdravih odnosa potrebno je osloboditi se napasti da svi moraju imati dobro mišljenje o nama i prevelike zagledanosti u drugoga umjesto u Krista, njegovati slobodu u odnosima i stvarnu želju za napredovanjem onih koji nas okružuju, zaključio je fra Robert.

Svaku večer molile smo pred Presvetim da nam Bog pokaže mjesto gdje pripadamo i gdje ga možemo na najbolji način proslaviti te biti Njegov glas u svijetu.

Zahvaljujemo fra Robertu na poticajnim riječima i sestrama u Bijelom Polju na gostoprimstvu, sa željom da nam svima ove duhovne vježbe budu na korist i izgradnju.

Gabriela Mohoti i Valentina Sitaš, kandidatkinje