Školske sestre franjevke

Susret misionara na Košljunu

Domaćin ovogodišnjeg redovitog susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata bila je Krčka biskupija na čelu s biskupom lvicom Petanjkom, OFM Cap., i biskupijskim ravnateljem Papinskih misijskih djela vlč. Božidarom Volarićem. Susret na kojem su sudjelovale i naše misionarke s. Blaženka Barun i s. Mirabilis Višić održan je od 29. lipnja do 3. srpnja 2024. na Košljunu, mirnom otoku izuzetne prirodne ljepote.
Susreti misionara uvijek su vrlo zanimljivi; prepuni različitih iskustava i životnih priča, ponekad vrlo potresnih. I ovaj, 34. po redu, susret misionara obilovao je radošću, zajedništvom i onom osobitom povezanošću ljudi koji dijele isto poslanje.
U subotu, prvog dana susreta, u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu dočekala su nas dvojica biskupa: krčki biskup mons. lvica Petanjak i porečki i pulski biskup mons. lvan Štironja, predsjednik Vijeća HBK za misije. Uslijedilo je misno slavlje u samostanskoj crkvi Navještenja Marijina koje je predvodio povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ante Šiško u koncelebraciji s misionarom u Zambiji don Borisom Dabom.
Za nedjelju su bila predviđena svjedočenja misionara koji su, prema unaprijed pripremljenom rasporedu, obilazili župe otoka Krka i Raba te vjernicima nastojali prenijeti dio svog misionarskog života.
Tijekom radnog dijela susreta misionari i misionarke su se predstavili te progovorili o (ne)prilikama i poteškoćama na koje u svom poslanju nailaze. Imali smo priliku čuti raznolika iskustva te upoznati život navjestitelja Radosne vijesti na različitim kontinentima. Svugdje Gospodin čini čudesa i po ljudskim rukama iskazuje ljubav najpotrebnijima. Poslije podne smo se uputili na otok Krk gdje smo najprije razgledali krčku prvostolnicu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom u toj prelijepoj katedrali slavili svetu misu. Uslijedila je večera u ugodnom društvu u biskupskom dvoru te prigodno darivanje, spomen na otok Krk i njegove specijalitete.
Za kraj susreta upriličen je hodočasnički dan tijekom kojega smo obišli Jurandvor i crkvicu sv. Lucije u kojoj se čuva replika znamenite Baščanske ploče.
Neka Gospodin blagoslovi organizatore i ovog susreta koji nas je obogatio i osnažio za suočavanje s izazovima misionarskog života.

s. Mirabilis Višić