Školske sestre franjevke

Iskustvo samostanskog života

Od 03 – 09. srpnja 2022. godine nas tri djevojke, Petra, Leona i Antonija boravile smo u samostanu Školskih sestara franjevaka na Lovretu. Doputovale smo iz rodnog Osijeka kako bi pobliže upoznale redovnički život.

Kroz tjedan dana boravka u samostanu na Lovretu, sestre su nas upoznale sa svojim načinom života rada i molitve te smo redovito sudjelovale na gotovo svim točkama dnevnog reda.

Naš program se sastojao od duhovnog i rekreativnog dijela. Dan bismo započele molitvom i svetom misom. S. Marija Matanović nam je imala duhovni dio programa koji se sastojao od Lectio divineBožanskog čitanja s kojim smo se prvi put susrele i tako naučile razmatrati Božju riječ.

U predavanjima nam je s. Marija  govorila o važnosti našeg odnosa prema Bogu koji nam je darovao život, o tjelesnosti i odnosu prema tijelu, te važnosti svete mise. To nam je koristilo jer smo dobile nove spoznaje, te smo posvijestile sebi koliko je bitno znati da je naša vrijednost u Bogu i da trebamo uvijek biti usmjerene na Njega. Predavanja su bila vrlo poučna i zanimljiva, a prije svega poticaj da malo više razmislimo o svojem životu i životnim navikama koje bi možda trebale promijeniti. Također smo pogledale  film o sv. Franji te tako saznale nešto novo o tom velikom svecu, utemeljitelju franjevačkog reda.

Drugi dio programa je bio rekreativni te smo išle na more, igrale društvene igre sa sestrama i kroz šetnju i razgovor upoznale grad Split.

U pamćenju će nam posebno ostati susret sa sestrom Aleksijom koja ove godine slavi 100 godina života. Nikad u životu nismo upoznale osobu koja je poživjela toliko, a da je još uvijek vesela, duhom zdrava i svjesna svega oko sebe.

Dojmila nas se ljubaznost, pristupačnost i gostoljubivost svih sestara. Boravak u samostanu je za nas veliko iskustvo koje ćemo pamtiti i rado ga se sjećati, a voljele bi ga i ponoviti.

Petra, Antonija i Leona