Školske sestre franjevke

Započeo XVI. redoviti vrhovni kapitul

Školske sestre franjevke Krista Kralja slave XVI. redoviti vrhovni kapitul u srcu franjevačke obitelji Asizu – Sveta Marija Anđeoska od 2. do 26. srpnja 2023. godine pod geslom Osluškujući Duha svetoga hodimo zajedno u novosti života.

Sjedište Kapitula, duhovni centar „Barbara Micarelli“ sestara franjevaka misionarki Djeteta Isusa, u poslijepodnevnim je satima 2. lipnja oživjelo kao susretište Školskih sestara, trideset i tri, koje su se sabrale sa svih strana Družbe kao predstavnice provincija: Mariborske, Splitske, Lemontske, Mostarske, Argentinsko-urugvajske, Bosansko-hrvatske, Paragvajske te Rimske regije. U radu Kapitula sudjeluju i sestre iz Misije u DR Kongu.

Prvi radni dan Kapitula, 3. srpnja, započeo je euharistijom, koju je u pokrajnjoj porcijunkulskoj kapelici sv. Klare predslavio mons. Piero Coccia, nadbiskup Pesara u miru. U homiliji je biskup zahvalio što u zajedništvu sa sestrama može slaviti euharistiju u mjestu značajnom za franjevačku duhovnost. Nadovezujući se na temu Kapitula, istaknuo je da je „osluškivati Duha nužnost koja obilježava život svakoga vjernika. Tim više, svjetlo Duha mora osvjetljavati put redovničke Družbe koja je pozvana utjeloviti, prema vlastitoj karizmi, otajstvo uskrsloga Krista u povijesti čovječanstva.“ Povezujući liturgijska čitanja dana blagdana sv. Tome apostola, kazao je kako se Uskrsli i nama „ukazuje, objavljuje u molitvi, u riječi, u euharistiji (…) u svakodnevnom životu i također u iskustvu ovog XVI. redovitog vrhovnog kapitula. Na nama je da ga prepoznamo kroz inteligentno i mudro čitanje kako bismo prepoznali put koji nam pokazuje za budućnost“.

Pozdravima i poticajnim riječima XVI. redoviti vrhovni Kapitul otvorila je s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica. Kontekstualizirajući mjesto slavljenja Kapitula istaknula je da je posebna milost boraviti uz Porcijunkulu koju je Franjo volio „više od svih drugih mjesta na svijetu“ i u kojoj je doživio brojna duhovna iskustva. Po Svečevu primjeru potaknula je sestre na otvorenost i poslušnost poticajima Duha. Implementirajući temu Kapitula pozvala je sestre na stalno osluškivanje kako bi „razumjele Božju volju, bile u skladu s njegovim planom“ koji nam „otkriva postupno, onoliko koliko smo sposobne razumjeti, nositi i ostvariti.“ Osvijestila je važnost zajedništva te pozvala sestre da hode zajedno „jer tako jedna drugoj možemo pomoći, olakšati put, proširiti vidike i biti uzajamni poticaj da ne sustanemo na putu“. Novost života kojoj kao Družba težimo, tražimo u Duhu Svetomu kojemu nam je u dubini duše pripremiti nastambu i trajno boravište (usp. NPr 22,27).

Nakon otvaranja Kapitula uslijedio je zaziv Duha Svetoga na svim materinjim jezicima zastupnica Družbe. Snažan pečat tom trenutku zajedništva u različitosti utisnuo je i način međusobnog pozdrava. Naime, kapitularna je dvorana u trenutku postala mjesto „hodočasničkog zajedništva“ – hodeći jedna drugoj u susret sestre su se pozdravljale univerzalno razumljivom gestom osmjeha, pogleda, naklona i pokojeg izgovorenoga blagoslova.

Prijepodnevni rad zaključila je s. Vida Tomažič, zamjenica vrhovne predstojnice detaljnim predstavljanjem programa i načina rada Kapitula. Rad Kapitula djelo je čitave Družbe, svih sestara koje se molitvom uprisutnjuju. Stoga su svojevrsni znak duhovne potpore čestitke i blagoslovne želje za uspjeh rada, koje pristižu iz provincija.

Drugi dio prvog radnoga dana ispunilo je iscrpno, u tri dijela koncipirano, izlaganje koje je održao gvardijan samotišta Carceri fra Simone Ceccobao OFM, na temu Kapitula Osluškujući Duha Svetoga hodimo zajedno u novosti života. Izlaganje, prožeto tekstovima franjevačke baštine, poslužilo je kao sijanje poticaja za osobno razmišljanje koje se nastavilo u ostatku poslijepodneva.