Školske sestre franjevke

Svjetski susret mladih s papom Franjom

 

U večernjim satima 23. srpnja oko 150 mladih u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih u Splitu  i Studentskog katoličkog centra uputilo se na hodočašće u Lisabon kako bi se susreli s papom Franjom. Voditelj puta je bio don Ivan Terze, a duhovno vodstvo uz njega su bili don Ante Vrcić, don Gabriel Jagrinec i moja malenkost.

Naše prvo odredište je bio Milano gdje smo posjetili Milansku katedralu koja je posvećena Uznesenju Marijinu. Nakon kratke stanke, hodočašće se nastavilo prema Torinu točnije Valdoccu, izvoru salezijanske duhovnosti gdje smo slavili sv. misu i molili krunicu. Sutradan dan smo se uputili prema Barceloni. Tamo nas je oduševila bazilika Sagrada familia, koja svojim umjetničkom stilom gradnje upućuje pogled prema visini, prema Bogu.  Nakon kratke posjete Portu i poznatom svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli i slavlja sv. mise nastavili smo naše hodočašće prema biskupiji Viana de Castelo, mjestu Sao Jorge. Tamo su nas srdačno dočekali domaćini te iskazali veliku dobrodošlicu i radost što smo u njihovoj biskupiji. Tu smo proveli pet dana u pripremnom susretu za svjetski susret mladih. Svi smo bili raspoređeni po obiteljima, gdje smo se ugodno osjećali u njihovom domu kao da je naš, čime su Portugalci pokazali da su ljudi velika srca. Kroz taj boravak upoznali smo njihovu biskupiju, pohodili crkve, upoznali njihove običaje, pripremali se za susret s Papom. Susreli smo se i s drugim skupinama mladih koji su boravili u toj biskupiji gdje je svetu misu predslavio biskup  biskupije Viana de Castelo João Lavrado. Bilo je radosno slaviti Boga s mnoštvom drugih narodnosti sabranih oko stola Gospodnjega. Posljednji dan boravka u biskupiji posjetili smo grad Arcos de Valdevez gdje se nalazi svetište Gospe od Peneda kojoj mnogi Portugalci hodočaste. Tu smo molili križni put te slavili svetu misu. Na samom kraju boravka i rastanku od domaćina bilo je obostranih suza, što je dokaz da je nastalo jedno lijepo zajedništvo.

Nakon nezaboravnih trenutaka u mjestu Sao Jorge uputili smo se prema Lisabonu koji je udaljen nekih tristotinjak kilometara. Na putu do tamo svratili smo u Fatimu, poznato marijansko svetište, gdje smo na trgu s tisućama mladih slavili svetu misu. Bio je neopisiv osjećaj pomoliti se u toj Crkvi u kojoj se nalazi i grob vidjelica ukazanja. Kratko smo se zadržali u Fatimi ali put nas je zvao dalje kako bismo u  večernjim satima stigli u Lisabon. Sutradan je uslijedilo razgledavanje Lisabona. Najprije smo otišli u kolijevku našeg svetog Ante koji je tu rođen te posjetili baziliku posvećenu njemu i Crkvu koja je izgrađena na mjestu kuće gdje je rođen.

Sljedeći dan je službeno započeo program Susreta mladih s Papom te su kroz cijeli dan bile aktivnosti za mlade. Mi smo u jutarnjim satima išli u Crkvu Joao de Brito gdje smo kroz četiri dana imali kateheze koje su održali studentski kapelani iz Hrvatske, nakon čega bi uslijedila sveta misa. Bilo je dirljivo vidjeti mlade iz Hrvatske okupljene oko stola Gospodnjega, zaogrnute zastavama, kako slave Boga, a nakon toga bi ispred Crkve nastavili zajedničko druženje uz pjesmu. Oko 1600 Hrvata je bilo na susretu u Lisabonu i upravo se na ovom susretu osjetilo to naše zajedništvo.

Svjetski susret mladih je imao svoj program za mlade u raznima četvrtima Lisabona prema tome gdje su mladi bili smješteni, tako da smo mogli uz molitvu, pjesmu i nezaobilaznu radost s mladima iz cijeloga svijeta iščekivati susret s papom Franjom. Ja kao franjevka pošla sam s framašima na internacionalni susret franjevačke mladeži koji se održao na Gospu od anđela gdje smo u franjevačkoj crkvi molili za potpuni oprost.

Od zajedničkog programa za sve mlade važno je istaknuti doček i susret s papom Franjom, zatim križni put koji se održao u parku Eduardo VII. u Lisabonu. Tu je bio i centralni dio susreta – klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom te bdijenje pod vedrim nebom koje je završilo svetom misom koju je predslavio papa Franjo na blagdan Preobraženja u koncelebraciji sa 700 biskupa te 10 000 svećenika. Papa je u propovijedi istaknuo: „Dragi mladi, želio bih svakoga od vas pogledati u oči i reći ne bojte se! Sada ću vam reći još nešto ljepše: sam Isus vas sada gleda. On vas poznaje, on zna što vam je u srcu; zna vaše radosti, vaše tuge, uspjehe i padove, poznaje vaše srce. I danas govori na Svjetskom danu mladih ne bojte se, pomoći ću vam ostvariti vaše snove“.

Poseban je doživljaj slaviti Boga s milijun i pol mladih ljudi, gdje svi težimo jednome cilju: biti bliže k Bogu i ostvariti zajedništvo s Njime, jer samo je u Njemu istinska sreća.

Nakon završetka susreta uputili smo se prema velikom marijanskom svetištu u Lurdesu, gdje smo imali priliku biti na procesiji sa svijećama, umiti se u blagoslovljenoj vodi, moliti, križni put, slaviti svetu Misu, na tako milosnom mjestu boraviti i moliti za sebe i one koji su nam se preporučili u molitve. Poslije Lurdesa bližio se konac našeg hodočašće te smo na samom kraju svratili u Padovu kod naših dragih zagovornika sv. Leopolda Mandića i sv. Ante Padovanskog.

Ovo hodočašće mladih je jedno predivno iskustvo koje je stvorilo zajedništvo jednih s drugima, a nadasve veće zajedništvo s Bogom. Hvala Trojedinomu Bogu na svim milostima primljenima kroz ove dane zajedničkog hoda.

                                                                                                          s. Marija Matanović