Školske sestre franjevke

Susret sestara s privremenim zavjetima

U samostanu sestara Mostarske provincije u Bijelom Polju, od 26. do 29. listopada 2023., upriličen je međuprovincijski seminar za sestre s privremenim zavjetima. Sudjelovalo je ukupno deset sestara iz Mostarske, Bosansko-hrvatske i Splitske provincije, a virtualno se pridružila i jedna sestra iz Mariborske provincije. Na temu zavjet siromaštva sestrama je govorio voditelj seminara fra Valentin Vukoja.  Susret smo započeli večernjom molitvom i klanjanjem, a slijedeća dva dana imali smo jutarnja i popodnevna predavanja.

Zavjet siromaštva je najuzvišeniji od tri zavjeta i ako njega ne posjedujemo, ne možemo živjeti ni poslušnost i čistoću, naglasio je fra Valentin. Ne odnosi se samo na materijalno siromaštvo već prvenstveno, na siromaštvo duhom. Pozvani smo na jednostavnost i poštovanje svakog čovjeka jer svaki je čovjek na ovom svijetu dragocjen Bogu. Što god da jesmo, koliko god bijedno živjeli, pred Bogom smo svi isti. 

U kraljevstvu nebeskom svaka je osoba u centru Božjeg oka. Svatko je od nas pozvan smatrati se beskorisnim slugom Božjim, moliti Gospodina za čisto srce kako bismo druge ljubili kao sebe, neprestano žeđajući za Bogom. Svako dobro djelo ne bismo trebali pripisivati sebi nego Bogu koji nam je dao volju i duhovnu snagu da ga izvršimo. Siromašan čovjek ispunjen je Bogom i to u njemu priječi razvoj oholosti, pohlepe i sebičnosti koje predstavljaju veliki problem u suvremenom društvu.

Pogrešno je smatrati se višim od drugih i uspoređivati se previše s drugima s obzirom na posao i zalaganje u zajednici. Naprotiv, trebali bismo prihvaćati međusobne različitosti u službama i u tjelesnoj izdržljivosti i zdravlju. Čovjek često posjeduje taštinu i raznorodne želje no često su one pogubne za njega te ga odvode od Božjeg puta.  Tako se u nama javljaju razni računi i brige oko posjedovanja zemaljskih stvari, a zapravo previše čeznemo za tim jer nam duh nije dovoljno siromašan, zaključio je fra Valentin.

Posljednji dan slavili smo nedjeljnu jutarnju misu u samostanu, a potom smo napravili kratki izlet u Međugorje. Posjetili smo sigurnu kuću zajednice Majka Krispina koja pruža pomoć i rehabilitaciju nezbrinutim trudnicama, zlostavljanim ženama i djeci. Žene o kojima zajednica skrbi imaju intenzivan duhovni život što ih ozdravlja od njihovih rana, a u konačnici se vraćaju u svoje obitelji ili se osamostale. Boravak je besplatan, a žive od donacija i vlastitog rada. Posjetili smo i Majčino Selo koje čini ukupno sedam obiteljskih kuća u kojima se napuštenoj djeci nastoji pružiti emocionalnu sigurnost i osjećaj zajedništva.

Susret smo završili zajedničkim ručkom u samostanu sestara u Međugorju. Zahvaljujem sestrama Mostarske provincije na lijepom gostoprimstvu. Hvala Bogu i na ovogodišnjem susretu jer nam je to prilika da se duhovno obnovimo, bolje upoznamo i izmijenimo iskustva.

s. Anđela Crnjac