Školske sestre franjevke

Susret sestara s privremenim zavjetima

 

 

Ovogodišnji susret sestara s privremenim zavjetima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije održan je od 10. do 12. svibnja u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci. Sudjelovalo je 37 sestara s privremenim zavjetima iz dvanaest redovničkih zajednica. Tema susreta bila je Bogu posvećene osobe i život s medijima, a predavanja su održali pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Danijel Labaš te fra Andrija Majić, OFM.

Prvi dan susreta započele smo radom u skupinama gdje smo odgovarale na pitanja vezana uz medije: Što nam mediji nude? Jesu li vjerodostojni? Kako utječu na naš život i što učiniti kako ne bismo bili izloženi suvišnim informacijama?  

Sljedeći smo dan započeli jutarnjom molitvom i svetom misom nakon čega je uslijedilo predavanje fra Andrije Mijića na temu Unutarnja komunikacija. Kao primjere unutarnje komunikacije fra Andrija je uzeo ženske biblijske likove: Elizabetu, Noemi, Rutu, Kanaanku, ženu koja je Isusu pomazala noge i Blaženu Djevicu Mariju. Tumačeći njihova duhovna iskustva pokazao nam je kako je za duhovni život potrebna kvalitetna unutarnja komunikacija, rad na sebi, razgovor s Bogom, promišljanje. Kada u sebi imamo uređen odnos s Bogom i prihvaćamo ga kao Gospodara svoga života, imat ćemo razboritosti u svakodnevici, dobre odnose s drugima, mudre odluke i poniznost služenja. Nama će teško ovladati oholost i želja za priznanjem jer je naša radost sam Gospodin. Gdje nema formacije, bit će frustracije, rekao je fra Andrija. Redovnici koji imaju dobre odnose u zajednici osjećaju se ugodno i mogu reći da su zadovoljni. Potrebno je savjetovati druge kad imaju neki problem, ali isto tako biti otvoren savjetima drugih kad sami imamo poteškoće.

Nakon nagovora bila je prilika za osobni razgovor i svetu ispovijed, a u poslijepodnevnim satima uslijedilo je razgledavanje lokalnih znamenitosti uz stručno vodstvo. Posjetile smo park prirode Blidinje i kapelicu Gospe Snježne, Nekropolu stećaka te grob Dive Grabovčeve.

Prof. Danijel Labaš nas je svojim predavanjima uveo u temu odnosa čovjeka i medija danas te opisao na koji način mediji utječu na kvalitetu našeg života. Predavanja su nam bila korisna zbog preispitivanja našeg odnosa prema medijima. Jednako tako upoznate smo s načinom na koji mediji utječu na današnji život mladih s kojima dolazimo u doticaj. Veliki problem današnjice je nomofobija tj. stalna misao na mobitel, strah da nije uz nas, potreba za neprestanim gledanjem obavijesti. Osim toga, uz internet koji nam nudi gotove odgovore postajemo sve manje sposobni logički zaključivati. Bilo je govora i o uspješnom komuniciranju u kojem slušatelj ima važniju ulogu od onog koji govori, a imale smo i priliku putem kratkih testova propitati jesmo li ovisne o internetu. Na kraju nam je prof. Labaš dao korisne savjete kako se osloboditi navezanosti na internet. Zaključio je da su nam mediji potrebni i korisni u svakodnevnici, no potrebno je naučiti ispravno ih koristiti u skladu s našim zvanjem.

Susret smo završili svetom misom i okrjepom za zajedničkim stolom. Zahvalna sam Gospodinu na radosnom zajedničkom druženju i novim duhovnim poticajima koji mi pomažu u postizanju intenzivnije unutarnje komunikacije s Bogom, a to je ono što Gospodin želi ostvariti sa svima nama.

 

s. Anđela Crnjac