Školske sestre franjevke

Susret s dobročiniteljima u Imotskom

U godini proslave 50. obljetnice djelovanja sestara naše Provincije u Misiji u DR Kongu, u Imotskom je na drugu vazmenu nedjelju, 7. travnja 2024. godine upriličen susret s dobročiniteljima naše Misije s područja grada i okolnih župa. Zahvalno euharistijsko slavlje u prepunoj župnoj crkvi predvodio je gvardijan franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Franje u Imotskom fra Zoran Kutleša u koncelebraciji s fra Jakovom Udovičićem, župnim vikarom Župe sv. Roka u Vinjanima, fra Franom Lacom, župnikom Župe Svih Svetih u Zmijavcima i fra Vinkom Gudeljem, župnikom Župe sv. Mihovila Arkanđela u Prološcu.

Pozdravivši okupljene vjernike, fra Zoran je čestitao sestrama ovaj lijepi jubilej te ujedno zahvalio za stoljetno požrtvovno služenje na području Imotske krajine. Osvrćući se na liturgijska čitanja naglasio je važnost mira, Kristovog dara koji nadilazi ovozemne stvarnosti. Prožimajući nam srce, Kristov mir uklanja naše strahove i čini da, unatoč životnim protivštinama, svoje dane živimo spokojno. S Kristom u središtu naš život dobiva pravilno usmjerenje i naš se pogled upravlja k vječnosti. Govoreći o ispovijesti vjere nevjernog apostola Tome koja se događa nakon susreta s Uskrslim, istaknuo je značaj zajednice za vjernički život. Poput Tome, i mi, tek u crkvenom zajedništvu možemo potpunije spoznati i cjelovitije živjeti otajstva naše vjere, zaključio je fra Zoran.

Nakon euharistijskog slavlja nekadašnje misionarke s. Mirjam Penić i s. Ivka Piplović okupljenima su ukratko predstavile nastanak i razvoj Misije u DR Kongu. U pet desetljeća  djelovanja u DR Kongu, a odnedavno i u Ugandi, sestre su, uz svesrdnu pomoć dobročinitelja, uspjele razviti bogat apostolat. Nebrojeni su oni kojima su, potaknute Duhom i vođene ljubavlju prema čovjeku, uz velike žrtve, pomogle na njihovim životnim putovima brinući o njihovih materijalnim potrebama, poučavajući, liječeći, tješeći i, nadasve, šireći radosnu vijest spasenja. Sve to ne bi bilo moguće bez stalne i velikodušne podrške mnogih čija je dobrota i ljubav pomogla tkati ovo plemenito djelo.

Uime zajednice, dobročinitelje je pozdravila provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević, izrazivši im zahvalnost za iskazana dobročinstva u proteklih pola stoljeća. „Današnjim euharistijskim slavljem zahvalili smo dragom Bogu na svemu čime nas je obdario. A vama, dragi vjernici dobročinitelji, dugujemo neizmjernu zahvalnost  jer naš trud bez vaše pomoći ne bi urodio ovolikim plodom. Ovaj je narod pomagao i u vremenima kada je i sam bio potreban pomoći jer za dobrotu i suosjećanje nije potrebno bogatstvo nego srce“, naglasila je s. Lidija.

Zajedništvo se nastavilo druženjem u samostanskoj dvorani braće franjevaca. U svemu kao da su se oživotvorile riječi Svetog pisma što ih netom čusmo: U mnoštvu onih što prigliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. (Dj 4,32)