Školske sestre franjevke

Susret provincijskih i vrhovnih tajnica i ekonoma

U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, od 26. do 28. travnja 2024. godine, održan je susret provincijskih i vrhovnih tajnica i ekonoma u Marijinom dvoru u Lužnici kod sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Na susretu se okupilo šezdesetak sestara, a iz naše Provincije sudjelovale su provincijska tajnica s. Milka Čotić i provincijska ekonoma s. Mirjana Puljiz.

Susret, koji je održan u smirujućem i ugodnom okruženju, bio je djelomično duhovnog, a djelomično radnog karaktera. Tema susreta bila je Ususret Svetoj godini: u molitvi, pokori i djelima milosrđa, a voditelj duhovnog dijela bio je  p. Siniša Štambuk SJ, koji je imao duhovne nagovore, predvodio euharistijska slavlja i bio na raspolaganju za svetu ispovijed i duhovne razgovore. Na početku susreta okupljenima se obratila predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević, izrazivši im dobrodošlicu.

Radno – stručni dio vodili su dr. sc. s. Dijana Mihalj, MVZ i prof. dr. sc. Ivan Milotić. Oboje predavača su dali vrlo korisne savjete u pravnim pitanjima vođenja zajednica. S. Dijana je održala predavanje po naslovom Upravljanje vremenitim dobrima redovničkih ustanova, ukazavši na svu složenost i zahtjevnost upravljanja našim zajednicama.

Gosp. Milotić, profesor prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, član je Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora i Pravne komisije COMECE (Komisija biskupskih konferencija Europske unije) te supredsjedatelj Mješovite komisije Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za pravna pitanja. Kao osoba koja poznaje pravna pitanja i ustrojstvo naših zajednica pružio je, a raspoloživ je to činiti i ubuduće, vrlo korisne informacije i preporuke za poslovanje i upravljanje našim zajednicama i ustanovama.

Nakon svakog izlaganja sestre su imale mogućnost postavljanja pitanja, izražavanja vlastitih mišljenja i osobnih iskustava. Osim rada i molitve bilo je i slobodnog vremena za druženje i upoznavanje. Sve sudionice susreta iskazale su zadovoljstvo i zahvalnost za ovakvu vrstu susreta.

 s. Mirjana Puljiz