Školske sestre franjevke

Susret kućnih predstojnica na Lovretu

U provincijskom središtu u Splitu, 05. listopada 2023., održan je redoviti godišnji susret kućnih predstojnica s provincijskom predstojnicom s. Lidijom Bernardicom Matijević na kojem je sudjelovalo četrnaest kućnih predstojnica.

Susret se sastojao od duhovnog i radnog dijela. Duhovni nagovor sestrama održao je fra Perica Maslać, župnik Župe Svih svetih Hrvace. U svom izlaganju o franjevaštvu fra Perica je govorio o pet franjevačkih obljetnica koje slavimo ove i nekoliko slijedećih godina. Obljetnice su to događaja s kraja života sv. Franje: potvrda Franjinog Pravila, prvih jaslica u Grecciu, primanja rana na La Verni, Pjesme stvorova te Franjinog preminuća. Promišljanje nad ovim obljetnicama može nam pomoći u otkrivanju novih načina uprisutnjenja franjevačke karizme u današnjem vremenu i društvu, čime će Evanđelje još snažnije zasjati u nama i oko nas – naglasio je fra Perica.

Radni dio susreta započeo je upoznavanjem sestara s planom rada te kratkim izlaganjem provincijske predstojnice s. Lidije Bernardice Matijević. Uslijedio je razgovor i izmjenjivanje iskustava iz života zajednica. Bilo je govora o održavanju, kvaliteti i plodovima odgojno-obrazovnih sastanaka, Lectio divina i mjesečnih duhovnih obnova, a dotaknuta su i ostala pitanja vezana uz naš zajednički suživot.    

U popodnevnim satima, nakon zajedničkog objeda, provincijska ekonoma s. Mirjana Puljiz, dala je sestrama neke praktične smjernice vezane uz upravljanje vremenitim dobrima. Susret je zaključen završnom riječju provincijske predstojnice kojom je zahvalila sestrama na sudjelovanju i suradnji. Nadati se da će nam ovaj susret i izmjena iskustava biti od pomoći u izgradnji što skladnijeg suživota u našim zajednicama.

s. Lucija Bilokapić