Školske sestre franjevke

Suodgovorne za nova duhovna zvanja

 

U organizaciji Sekcije za katehizaciju provincijskog Vijeća za apostolat u provincijskom središtu na Lovretu održan je 22. veljače 2024. redoviti godišnji susret sestara katehistkinja, sakristanki i orguljašica.

Suočene s gorućim problemom naše zajednice i Crkve – nedostatkom novih zvanja, sestre su za susret odabrale temu Sudgovorne za nova redovnička zvanja. O ovoj temi nam je u svom izlaganju progovorio prof. dr. sc. Tonći Matulić naglasivši ponajprije važnost obitelji kao prvog ambijenta u kojem se rađaju i stasaju nova duhovna zvanja, ulogu župnih te naših redovničkih zajednica kao mjesta odgoja zvanja. Potaknuo nas je na promišljanje o onome što je utjecalo na naš osobni izbor redovničkog poziva. Što nas je zadržalo? Koje su osobe, događaji i susreti snažno utjecali na naš izbor? Kakav je bio naš redovnički odgoj i koje mjesto je ljudska formacija zauzimala u tom odgoju?

Autentičan odgovor  na ova pitanja važan je za svaku od nas.  Sve što smo proživjele u svojoj obitelji, župnoj i redovničkoj zajednici ostavilo je trag u nama, a naša budućnost djelomično je određena našom prošlošću i sadašnjošću. Važno je stoga preispitati našu nutrinu kako bi naše svjedočenje bilo autentično, a ono ljudsko što uspješnije  sraslo s duhovnim, vremenito s božanskim. Svako je duhovno zvanje dar Duha Svetoga i u suradnji s Njim zaogrnuti nam se krepostima te se svednevice soubličavati Kristu tražeći istodobno, u promijenjenim prilikama vremena, nove načine življenja izvorne karizme naše Družbe.

Poticaje, misli i pitanja koja su se rodila tijekom predavanja donijele smo pred Gospodina u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo, moleći za prosvijetljenje, milost i vodstvo u življenju odgovornosti za vlastito i duhovna zvanja drugih.

Poslijepodnevni dio našeg susreta zamišljen je kao zajednički razgovor u kojem je svaka od nas imala priliku izreći svoje razmišljanje, stav ili osobno iskustvo. Predavač je sve brižno pratio i usmjeravao radujući se svakom podijeljenom iskustvu. Zahvaljujemo prof. Matuliću  za svaku riječ koju nam je uputio, za nove spoznaje i poticaje koje je svojim snažnim, prijateljskim riječima  u nama pobudio.

Neka Gospodin podari našoj zajednici novih zvanja, osvijetli važne dimenzije našeg redovničkog života i pomogne nam svjedočiti čovječniji način života.

Živimo život ispunjen Bogom!  Budimo  odgovorne za nova duhovna zvanja!

 

s. Antonela Malenica