Školske sestre franjevke

Rasti u samospoznaji

Unija viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bukavuu, u DR Kongu, planirala je u ovoj školskoj godini četiri odgojno-formativna seminara za sestre s privremenim zavjetima. Slijedom toga programa, 4. i 5. svibnja ove godine održan je četvrti seminar na temu Rast u samospoznaji i njegova važnost u posvećenom životu. Seminar je predvodila s. Helene Nsimire, članica Družbe Marijinih sestara.

U uvodnom dijelu voditeljica je sudionice potaknula na razmišljanje pitanjima:  Je li i zašto je potrebno poznavati sebe za dobro življenje posvećenog života? Što nam može pomoći u boljem upoznavanju sebe?

Nakon rada u skupinama sestre sudionice odgovorile su da življenje redovničkih zavjeta zahtjeva dobro poznavanje sebe zbog kvalitetnijeg zajedničkog života u zajednici, međusobnog razumijevanja i prihvaćanja te duhovnog razlučivanja i rasta. Istaknule su također da molitva, duhovno praćenje, život u zajednici i apostolat pomažu našem rastu u samospoznaji.

U svom izlaganju s. Helene je produbila značenje svijesti i podsvijesti u životu svake osobe. Naša se podsvijest razvila tijekom djetinjstva i u sebi kao spremište čuva sve proživljene događaje i osjećaje. Mnogo naših nesvjesnih reakcija proizlazi upravo iz ovog područja podsvijesti, stoga je potrebno to spremište dobro upoznati kako bismo u realnosti bolje živjeli ono što jesmo. Voditeljica nam je posvijestila i važnost spoznaje postojanja duhovnih rana koje nosimo u sebi, a koje i u sadašnjosti pokreću određena ponašanja te nas pozvala da ih nastojimo osvijestiti i prigrliti, prihvaćajući vlastitu slabost i krhkost.

Poučavajući nas o emocionalnom zdravlju, s. Helene nam je govorila i o utjecaju hormona kortizola i dopamina na naše emocionalno zdravlje. Isto tako, pojasnila nam je značenje emocionalne inteligencije u doživljavanju i reagiranju na pojedine životne situacije.

Ovaj seminar je bio vrlo zanimljiv i poučan za sve nas. Potaknuo nas je da sve više upoznajemo svoju podsvijest te tako rastemo u samospoznaji s ciljem da što djelotvornije živimo posvećeni život.

Ovim putem zahvaljujemo odgovornim sestrama koje bdiju nad našim redovničkim odgojem i duhovnim rastom. Nadamo se da ćemo naučeno umjeti ugraditi u svakodnevni život na naše osobno i dobro naše zajednice.

s.  Jeanne d’Arc Asifiwe