Školske sestre franjevke

Rasti u povjerenju

Dani božićnih i novogodišnjih blagdana prigoda su za seminare i duhovne vježbe. Tako je i ove godine, 5. i 6. siječnja u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica DR Konga održan seminar za sestre s privremenim zavjetima s područja Nadbiskupije Bukavu. Tema seminara je bila nadahnuta Apostolskom pobudnicom pape Franje „C’est la confiance“ o sv. Tereziji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica te porukama svetog oca koje je uputio posvećenim osobama prilikom svog posjeta DR Kongu u veljači prošle godine. Voditeljica seminara je bila s.Hélène Nsimire iz Družbe Marijinih sestara. 

Naš rad smo započele upravo na papinim preporukama u kojima nas je upozorio na tri opasnosti koje vrebaju današnje posvećene osobe u DR Kongu: duhovnu površnost i osrednjost te traženje komoditeta. Razgovarajući o ovim opasnostima iznijele smo konkretna iskustva i ideje za poboljšanje našeg redovničkog života. Sve smo svjesne da korištenje sredstava komunikacije, telefona i interneta, koliko god korisno bilo, istovremeno stvara i mnoge probleme u našem životu. Telefon je postao silno važan i oduzima mnogo našeg vremena što ponekad vodi do toga da vrijeme molitve i kvaliteta zajedničkog života u zajednici slabi dok se istovremeno stvara i opasnost mađusobnog uspoređivanja.

U svom izlaganju o izgradnji zdravog povjerenja u Boga i sebe, s. Hélène nam je predstavila dvije osnovne rane koje nosimo iz djetinjstva, u većoj ili manjoj mjeri, a koje utječu na povjerenje u našim sadašnjim odnosima. Radi se o zapuštenosti i svim vrstama zlostavljanja. Objasnila nam je kako ove rane ostavljaju utjecaj na nas i življenje redovničkog života. Isto tako predstavila je i put ozdravljenja i rada na razvijanju samosvijesti stvaranjem povjerenja u sebe, u Boga i u druge osobe. Na nama je da ustrajno radimo na sebi i ne dopustimo da rane blokiraju naš život. Nadati se da će nam ovaj seminar, kao jedan od načina rada na razvoju zdrave osobnosti, pomoći na putu kvalitetnog življenja našeg redovništva.

s. Jeanne D’Arc Asifiwe i s. Ghislaine Borhere

.