Školske sestre franjevke

Radosno življenje vjernosti

Na blagdan sv. Dominika,  8. kolovoza  sedam sestara s privremenim zavjetima iz Misije DR Kongo obnovile su svoje redovničke zavjete u samostanskoj kapeli u Bukavuu-Ngubi.

Obnovi redovničkih zavjeta prethodio je dan duhovne obnove u duhovnom centru “Amani“ koju je predvodio p. Vincent Van Haelst, DI. Govoreći o, za nas važnoj temi Radosno življenje naše vjernosti, p. Vincent nas je potaknuo na življenje i čuvanje mira u srcu. Podsjetio nas je kako naša radost uvijek mora dolaziti od samoga Boga. Kad činimo dobro našem bližnjem, Bog je onaj koji nas nadahnjuje na to dobro te ne trebamo tražiti nikakvu naknadu niti priznanje od ljudi. Unatoč svim mogućim životnim poteškoćama trebamo tražiti i čuvati mir i radost srca, sjedinjujući svoju patnju s Isusovom.

Posvijestio nam je kako se u prigodi obnove redovničkih zavjeta trebamo prisjetiti našeg početka i naše prve želje za redovničkim životom. Naše sebedarje treba imati izvor u daru samog Isusa, koji je sebe darovao za nas. Dajući se, On je postao Žrtva, Žrtvenik i Svećenik. Njegova majka Marija također nam može biti uzor potpunog predanja Bogu. Ona je ta koja je Bogu posvetila cijelo svoje biće, a sve svoje životne planove podredila je Njegovoj volji. Govoreći o našim međusobnim odnosima p. Vincent nas je upozorio da se udaljimo od svake ljubomore koja u zajednici stvara razdor, sve vrste nasilja i nerazumijevanja među ljudima.  

U propovijedi tijekom misnog slavlja p. Vincent je istaknuo kako ljudi laici u nama ponajprije vide osobu koja se potpuno posvetila Bogu u otvorenoj ljubavi koja ne zatvara svoje ruke nikome. Neki se dive i našem življenju u poniznosti koja ne traži moć ni dominaciju nad drugima. Potaknuo nas je, također, da tražimo od Boga milost za iskrenim i zauzetim življenjem našeg poziva.

Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički doručak sa sestrama, u duhu franjevačke jednostavnosti i radosti. Susreli smo se zatim i s provincijskom predstojnicom s. Lidijom Bernardicom Matijević koja nam je čestitala na ovom koraku i pozvala nas da živimo uvijek u potpunom povjerenju prema Bogu. Pouzdavajući se u Njega, naglasila je, uvijek ćemo naći pomoć i rješenje za sve naše poteškoće i obeshrabrenja.

U svim našim molitvama bila je jako prisutna i naša s. Clara Ernestine Munguoburha koja je obnovila svoje zavjete u našoj zajednici u Rwanyeni u Ugandi. U duhu sjedinjene s njom, zahvaljujemo dragom Bogu za ovaj dar obnove naše vjernosti Njegovu pozivu slijedeći stope Njegovog Sina po primjeru našeg svetog Oca Franje.

s.Victorine Nzigire Balibuno