Školske sestre franjevke

Proslava jubileja redovničkoga života

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, Patrona Provincije, 11. lipnja 2021. godine, u samostanu u Zadru, Trg Gospe Loretske 10, proslavljene su 75., 70., 60., 50. i 25. obljetnica redovništva te obilježeno 10 godina nakon polaganja doživotnih zavjeta. 

Svečano misno slavlje predslavio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima u koncelebraciji s fra Ivicom Jurićem. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, na euharistijskom slavlju uz 23 slavljenice bile su prisutne i druge sestre. Obljetnice nas prisjećaju na ono što ostavljamo iza sebe, a zovu nas na odluku kojom započinjemo nešto novo, istaknuo je fra Andrija u propovijedi. Riječ zahvale sestrama jubilantkinjama na dosadašnjem redovničkom služenju uputila je na kraju euharistijskog slavlja s. Andrea Nazlić, provincijska predstojnica.

Svečanoj proslavi prethodila je duhovna obnova u trajanju od četiri dana. Predavač, prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić, vodio je sestre kroz razne etape života. Teme su bile osmišljene za razmatranja o molitvi, zajednici, poslušnosti te na kraju o vlastitom i zajedničkom poslanju. Nakon predavanja zadržale smo se u glasnom razmišljanju i ugodnom razgovoru. U utorak, drugi dan duhovne obnove, upriličen je izlet u Nin. U starohrvatskoj crkvi Svetog Križa zapjevale smo pjesmu Do nebesa, a u Gospe od Zečeva izmolile Večernju molitvu. Nakon razgledavanja stare jezgre grada, uslijedilo je osvježenje uz sladoled. Na povratku kući, zaustavile smo se kod povijesne crkvice sv. Nikole.

Budući da su prošle godine okupljanja izostala zbog pandemije ove godine su se slavile obljetnice redovničkog života od 2020. i 2021. godine. Neke sestre nisu mogle prisustvovati duhovnoj obnovi, kao ni slavlju zbog visokih godina starosti ili nemoći. Unatoč odsutnosti ponekih, ipak nas se okupio velik broj i radosno smo provele ove dane. Zajedničko okupljanje predstavlja uvijek novi izazov za susrete koji obogaćuju. One koje su u poodmaklim godinama života rado se susreću s mlađima, želeći im prenijeti nešto iz svoje riznice života. A mlađima je zanimljivo slušati njihova životna iskustva. Svima je drago bilo susresti s. Aleksiju Sardelić koja u mjesecu srpnju ulazi u 100-tu godinu života. Njezino svjedočenje poziva nas na prihvaćanje volje Božje u vlastitom životu.  

Svečana proslava obljetnica završila je zajedničkim objedom u velikoj dvorani samostana. Iako su ovakva slavlja do sada održavana u provincijskom središtu u Splitu na Lovretu, slavlje u Zadru predstavlja izuzetak. Zahvaljujući toplom prijemu sestara iz kuće, obljetnice su proslavljene svečano i dostojanstveno. Osobito u današnje vrijeme velike zaposlenosti važna su zajednička okupljanja, kako bi svi na jedno vrijeme predahnuli od svakodnevice i obogatili se duhovnim sadržajima i novim susretima. Glazbeni okvir ovoga slavlja upriličio je zbor Lovretskih sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak i orguljaškom pratnjom s. Lidije Bernardice Matijević.

s. Lidija Bernardica Matijević