Školske sestre franjevke

Pripravite put Gospodinu

Uoči treće nedjelje došašća, 16. prosinca, u samostanu na Lovretu upriličen je susret  za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole pod naslovom Pripravite put Gospodinu. Na susretu kojeg su animirale s. Lidija Čotić i s. Marina Fuštar sudjelovalo je četrdesetak učenika osnovnih škola s područja Splita, Sinja, Zadra i Paga.

Približavajući se najradosnijem kršćanskom blagdanu ovim smo susretom htjeli dublje zaroniti u smisao vremena došašća te svoje putove prema Bogu i našim bližnjima učiniti prohodnijima kako bi nas Spasitelj ovog Božića lakše pronašao. Neopraštanje, sukobi, neiskrenost, zavist, ogovaranje i sve ono što nas međusobno razdvaja u ovom smo vremenu pripreme našeg unutarnjeg bića na susret s Gospodinom pozvani otkloniti, na poseban način u neprocjenjivom  i uvijek nam dostupnom daru: sakramentu pomirenja.  U izlaganju i međusobnom razgovoru prisjetili smo se onog što već znamo te naučili nešto novo o važnosti i karakteru dviju osoba značajnih za Isusov dolazak: Blažene Djevice Marije i Ivana Krstitelja. Najprije zajednički, a potom radom u skupinama promišljali smo dubinu zadivljujuće Marijine vjere i Ivanove proročke hrabrosti. Dramatizacijom, literarnim i likovnim radom pokušali smo naše životne situacije osvijetliti snažnim porukama koje odzvanjaju životima ovih dvoje duhovnih velikana. Svojim promišljanjima, zaključcima i porukama obogatili smo potom jedni druge, ohrabrujući se međusobno na svjedočenje vjere u svijetu koji polako zaboravlja svog Stvoritelja.

Susret koji je od početka do kraja bio prožet radošću i vedrinom završili smo ugodnim druženjem uz zakusku. Putovi su ovdje, činilo se, bili poravnati i neka nova prijateljstva su rođena. Truditi nam se i dalje poravnavati staze i omogućavati susrete vjerujući da ćemo, hodeći jedni prema drugima čista srca, u licu drugoga susresti samoga Boga.