Školske sestre franjevke

Preobražavati se

 

Evanđelje druge korizmene nedjelje donosi nam izvještaj o Isusovu preobraženju. A mi u Trpnju tog istog dana 5. ožujka razmišljale smo i razmatrale o našem preobraženju, suobličenju Kristu. Bila je to duhovna obnova sa skupinom žena, njih deset, u svrhu intenzivnije priprave za proslavu vazmenog otajstva.

Susret se odvijao u sabranosti, u razmatranju pojedinih izraza, slika, poglavito biblijskih kao što je grm-gorući grm, stijena-izvor koje su nam dočarale značenje i otajstvo preobrazbe koju Bog izvodi u nama. Preobrazba se događa polako, bez prisile posredstvom svega onoga što nam se u životu događa. Sa svime što jesmo možemo slobodno stajati pred Gospodinom i dopustiti mu da uđe u naš život, da svojim božanskim dodirom u nama pokrene proces preobrazbe. Evanđelja nam donose brojne primjere kako Isus svojim dodirom liječi duh, dušu i tijelo čovjeka. Isus to čini i danas. On je s nama uvijek, a naročito u liturgijskim slavljima. U razmatranju Božje riječi doživljavamo njezinu djelotvornost. Kroz vođenu meditaciju sudionice su pokušale dovesti Isusa u vlastiti događaj koji je trebalo ozdraviti, preobraziti, odnosno prihvatiti kako bi postao odraz Božje ljubavi.  

Nakon izmjene iskustava tijekom koje su sudionice izrazile svoje zadovoljstvo duhovnom obnovom kao milosnim događajem u kojem su odvojile vrijeme za susret s Isusom, sobom i jednih s drugima, molile smo Večernju dotičnoga dana u samostanskoj kapelici. U duhu korizmenog vremena druženje je nastavljeno za sestrinskim stolom uz domaću jednostavnu okrjepu.

s. Karolina Bašić