Školske sestre franjevke

Pouzdanje – jedini put koji nas vodi Gospodinu

Vrijeme je došašća kada se na poseban način sjećamo prvog dolaska našega Gospodina, a također iščekujemo njegov drugi slavni dolazak. No, vjerujemo da je On uvijek među nama, posebno kada se sabiremo u njegovo ime, a na najuzvišeniji način kada slavimo euharistiju.

Kako bi nas ova stvarnost što više prožela, u našem smo samostanu u Trpnju 10. prosinca u popodnevnim satima organizirale duhovnu obnovu za članove župnog zbora koji vodi naša s. Celestina. Susret je bio nadahnut pobudnicom C’est la confiance (To je pouzdanje) pape Franje o pouzdanju u milosrdnu ljubav Božju koja je objavljena u povodu 150. obljetnice rođenja svete Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica.

U prvom dijelu programa sudionike smo upoznali sa životom sv. Male Terezije, odnosno njezinim duhovnim putem poznatim kao „mali put“ ili put duhovnog djetinjstva. Njezin nas „mali put“ potiče pouzdati se u beskrajno Božje milosrđe koje Bog ima prema nama, predati se u njegove ruke. Biti u rukama Oca koji nas bezgranično ljubi, nositi se sa svim strahovima i nesigurnostima koje nas prate u životu. Ne gledati na sebe, nego ići naprijed ma što god se dogodilo vjerujući da će on uvijek naći način kako nam pomoći.

Terezija se osjećala previše malenom da bi se popela trnovitim putem savršenstva, nemoćnom da čini velike stvari. Zato je radila male stvari, ali s velikom ljubavlju, težila je za potpunim predanjem Bogu. Bila je svjesna da je sve čista milost. Puno toga možemo naučiti od nje. Isus od nas ne traži velika djela, nego jednostavno predanje i zahvalnost.

U drugom dijelu programa bilo je klanjanje u sestrinskoj kapelici. U zahvalnosti i poniznosti srca stajali smo pred Gospodinom predajući mu sve što jesmo i sve one koje nosimo u svome srcu. A njegovo vrelo milosti natapalo je naše duše povjerenjem, snagom i željom da s Bogom hrabro kročimo ususret svemu što nas u životu čeka.

Slijedila je molitva Večernje druge nedjelje došašća, a potom druženje u sestrinskoj blagovaonici.

s. Karolina Bašić