Školske sestre franjevke

Posveta crkve u župi Nyantende

U župi Nyantende u DR Kongo 24. srpnja 2022. posvećena je nova župna crkva Naša Gospa Kraljica Konga. Velika je to župa i jedna od starijih u nadbiskupiji Bukavu. Naime, prvi kršćani došli su ovdje prije nešto više od sto godina, točnije 1906. Župa koja je nastala prije šezdesetak godina može se smatrati starijom, odraslom.

Stara, trošna crkva sagrađena u to vrijeme pokazuje znakove dotrajalosti. Tome je pridonio potres koji je pogodio ovo područje prije petnaestak godina nakon kojeg jedna crkvena lađa nije bila u upotrebi. I uvijek je postojala želja, plan, uzdanje i čvrsta odluka da se crkva sagradi. Proces gradnje je  puno puta započinjao i zastajao. Bilo je tu puno čekanja, pregaranja i zauzetosti mnogih za Božju stvar.  A svijet, onakav kakvim ga znamo, vjerojatno će uvijek biti isti, naime, zavidjet će onima koji uspiju a onima koji  ne uspiju, uvijek će se rugati ili ih prezirati. Tako je to uvijek bilo. A sam Gospod zna i sudi što je to uspjeh ili neuspjeh.

Župu Nyantende nazivamo franjevačkom  jer ju franjevci vode već 38 godina, a i naša sestrinska zajednica tu djeluje već više od tri desetljeća. Imamo i sestara iz ove Župe koje su, gledajući naš primjer, osjetile Božji poziv i odgovorile  na njega.

Sama posveta crkve jedan je od najsvečanijih obreda u liturgiji svete Crkve. Kađenje i vatra koji su pratili molitvu, blagoslov i posvetu podsjećaju na veličinu obreda, na svetost i poštovanje jer je mjesto na kojem stojimo sveto tlo. Nadbiskup okružen brojnim svećenicima, đakonima, redovnicima, redovnicama i narodom Božjim, svi su u molitvenom stavu i s pobožnošću pratili ove svete čine. Pjevači su veličanstveno pomagali molitvu svojim milozvučnim pjevanjem.

Impresivna, duga procesija za prinos darova otkrila je želju mnogih  da pridonesu slavlju proizvodima svojih ruku i plodovima s naših polja; svim onim čime se može uzveličati slavlje i reći Gospodinu: „Hvala Ti, slavimo Te, budi uzveličan radi današnjeg dana i svih onih trudova i muka koji su pridonijeli da se ovo slavlje dogodi!“  

Na kraju ovog velikog slavlja, ujedinjeni Duhom Božjim kličemo: „Raduj se i veseli se sveta Majko, Crkvo; Tvoj narod se raduje jer Te može slaviti  u Tvom domu kojeg je taj isti narod s radošću i mukotrpno sagradio!“

s. Mirabilis Višić