Školske sestre franjevke

Početak novicijata u DR Kongu

Uoči blagdana sv. Klare, 10 kolovoza, za nas tri postulantkinje u DR Kongu započelo je novo razdoblje u pripravi za posvećeni život – novicijat. Za početak novicijata naša odgojiteljica s. Samuela Šimunović pripremila nas je objasnivši nam značenje i važnost ove etape redovničkog odgoja. Isto tako zajednica nam je organizirala dan duhovne obnove koju je predvodio fra Emmanuel Katembo, OFM.  Temu duhovne obnove Biti novakinja po primjeru svetog Franje Asiškog voditelj nam je predstavio u dva dijela: novicijat u općenitom crkvenom značenju i novicijat u franjevačkom duhu

Svoje predavanje voditelj je započeo, nama provokativnim, pitanjem: Je li Franjo prošao godinu novicijata? U izričitom smislu Franjo nije imao godinu novicijata, no u širem smislu moglo bi se reći da je Franjo ipak obavio svoj novicijat. Franjinim novicijatom možemo smatrati njegovo odvajanje od roditelja i obiteljskog bogatstva kao i vrijeme kušnje provedeno u kućnom pritvoru obiteljske kuće. Tijekom svog novicijata sv. Franjo je naučio dijeliti sa siromašnima i dao se nadahnuti i voditi duhom evanđelja.

Želimo li i mi danas živjeti novicijat u Franjinom duhu potrebno nam je znati činiti pokoru i težiti za trajnim obraćenjem, pošteno i zdušno raditi te izbjegavati nemar i lijenost. Kako bismo ostale slobodne, izbjegavati nam je navezanost na materijalna dobra. Naprotiv, rasti nam je u siromaštvu i neposjedovanju ničeg osobnog. Tijekom priprave imale smo dovoljno vremena za osobnu molitvu i razmišljanje o svemu naučenom te mogućnost svete ispovijedi kako bismo što bolje i u mirnijem duhu započele ovu važu odgojnu etapu.

Obred uvođenja u novicijat upriličen je tijekom molitve Prve večernje blagdana sv. Klare. Tijekom molitve nas je provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević prozvala  novim imenima: s. Bernardine, s. Florance i s. Bakhita. Ova večer za nas će ostati nezaboravna. Posebnu nam je radost pričinjala i prisutnost provincijske predstojnice s. Lidije koja nas je uvela u novicijat.

Neka Bog bude zauvijek slavljen zbog svih dobara kojima nas obasipa.

                                                            s. Bernardine, s. Florance i s. Bakhita