Školske sestre franjevke

Pismo splitskih nadbiskupa u povodu Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Draga braćo svećenici,

draga braćo i sestre Kristovi vjernici!

Papa Franjo u sklopu obilježavanja pet godina postsinodalne pobudnice o obitelji Amoris laetitia – Radost ljubavi, ustanovio je Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se ubuduće slaviti u četvrtu nedjelju mjeseca srpnja, datumski blizu spomendana sv. Joakima i Ane roditelja Blažene Djevice Marije. Tako ćemo u nedjelju, 25. srpnja ove godine, prvi put na našim liturgijskim slavljima obilježiti taj dan. Naši djedovi i bake kao i sve starije osobe nose u sebi veliko blago životnog iskustva i duhovna vjernička svjedočanstva kako su živjeli istinske vrednote, svjedočili svoju kršćansku vjeru i za nju često trpjeli. Starija pokoljenja prošla su kroz teška vremena ratnih stradanja i poratnih kušnji u doba komunizma i očuvale su vjeru i molitvu u srcu obiteljskog života.

Ovo dragocjeno iskustvo, sjećanja, mudrost i snove starijih treba sačuvati i prenijeti ga našim mladima da im pomogne kako bi, u današnjem svijetu punom raznih novih iskušenja i moralnih zastranjenja, ostali vjerni Bogu, Crkvi, svojoj obitelji i Hrvatskoj domovini. Naši djedovi i bake žrtvovali su se za nas i svoje živote ugradili da bi nama danas život bio ljepši i bolji. Za tu ljubav i požrtvovnost uzvratimo im ljubavlju, poštovanjem i zahvalnošću.

Među djedovima i bakama ima, nažalost, i onih koji su ostavljeni, zaboravljeni, osamljeni ili bolesni te zbog toga puno trpe. Takvom otuđenju doprinosi i današnji užurban i stresan način života sa svojom do sada neviđenom mobilnošću i skučenim stambenim mogućnostima u gradovima. Usto sve zahtjevnije obveze na radnom mjestu, kao i najnovija pandemija koronavirusa koja nalaže socijalnu distancu, još je više rastrgala obiteljske veze i udaljila mlađe od starijih. Unatoč svemu ne zaboravimo naše djedove i bake kao i sve starije osobe, iskažimo im blizinu i poštovanje. Snažno i emotivno svjedočanstvo o djedovima i bakama daju nam Isusovi djed i baka, sveti Joakim i sveta Ana. Svojom pobožnošću, mudrošću, strpljivošću i pouzdanjem u Božju providnost, tiho nam progovaraju o važnosti naših djedova i baka. Djed i baka bogatstvo su obitelji i društva. Ovo bogatstvo izvrsno su vrednovali i osvijetlili naši mladih u zborniku literarnih i likovnih radova, koje je organizirao i priredio 2019. godine Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije: Na koljenima djeda i bake.

Draga braćo i sestre! Poštovani djedovi i bake i osobe starije životne dobi! Na sve vas zazivamo blagoslov po zagovoru svete Ane i svetog Joakima, koje je nebeski Otac nagradio tolikom milošću, da budu roditelji Blaženoj Djevici Mariji te djed i baka utjelovljenoj Božjoj Riječi – Isusu Kristu – Spasitelju svijeta! Neka nam njihov zagovor pomogne da s naklonošću i poštovanjem gledamo i pratimo osobe starije životne dobi, a njihov primjer ohrabri nas da u kušnjama i poteškoćama ne gubimo svoje pouzdanje u nebeskoga Oca.

Neki elementi za misno slavlje:

– U nedjeljnoj propovijedi osvrnuti se na geslo ovogodišnjeg Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba: „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28,20).

– U molitvi vjernika dodati jedan ili više zaziva za djedove, bake i starije osobe.

– Na kraju misnog slavlja izmoliti Molitvu za djedove i bake pape Benedikta XVI. – Posjetiti starije u župnoj zajednici.

Kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice toga dana – uz uobičajene uvjete – mogu dobiti potpuni oprost svi vjernici koji posvete vrijeme za osobni ili virtualni posjet svojoj starijoj braći i sestrama u potrebi.

Vaša braća nadbiskupi

✠ Marin Barišić
splitsko-makarski
nadbiskup metropolit

✠ Dražen Kutleša
splitsko-makarski
nadbiskup koadjutor