Školske sestre franjevke

Obilježavanje jubileja u Nyantendeu

Ovogodišnji jubilej, 50 godina djelovanja naše Misije, mi, sestre u DR Kongu, obilježavamo ponajprije u župama u kojima pastoralno djelujemo. Tako smo na nedjelju Božjeg milosrđa, 7. travnja 2024. godine obilježile ovu obljetnicu u Župi Naše Gospe od Konga u Nyantendeu u kojoj su sestre prisutne od 1988. godine. Svjedočenje evanđelja i oživotvorenje karizme Družbe, sestre i danas u ovoj Župi ostvaruju preko apostolata u srednjoj školi, općoj bolnici i Župi, a neko su vrijeme djelovale i u župnom Centru za opismenjavanje žena, obuku krojenja i šivanja.

Župa je bila strašno pogođena ratom 1996. godine. Životi naših sestra mnogo su puta bili u ozbiljnoj opasnosti, stoga su sestre 1997. godine bile primorane zatvoriti zajednicu i skloniti se u gradu Bukavuu. Napustile su mjesto, ali ne i apostolat i mještane. Naime, svakodnevno su, do ponovnog otvaranja zajednice 2007. godine, dolazile u bolnicu i školu. I samo putovanje od Bukavua do Nyantendea po blatnom i nesigurnom putu bio je  apostolat blizine i vjernosti čovjeku toga kraja.

Misno slavlje prigodom obilježavanja jubileja predvodio je fra Oscar Safari, duhovnik mladih u Župi, a sestre su predvodile liturgijsko pjevanje. U propovijedi je fra Oscar posebno istaknuo važnost prisutnosti sestara, pohvalio je njihovo dugogodišnje plodno djelovanje u Župi te je mladima približio vrednote redovničkoga života.  Zbor sestara iz zajednica Muhungu, Nguba i Nyantende bio je pojačan skladnim glasovima naših kandidatkinja, novakinja i franjevačkih postulanata. Prisutni župljani, mlađi i stariji, nisu krili oduševljenje nastupom zbora. Novakinje su prinijele euharistijske darove, hostije i misno vino, koje je naša zajednica darovala Župi.

Poslije euharistijskog, našli smo se zajedno za sestrinskim stolom koji su brižno pripremile vrijedne ruke sestara iz zajednice Nyantende.

Neka je Bog uvijek iznova hvaljen i slavljen po životima i djelovanju naših sestara.

s. Samuela Šimunović