Školske sestre franjevke

Duhovna obnova za polaznike Domaćinske škole “Cinyabuguma”

Za polaznike naše Domaćinske škole Cinyabuguma u Bukavuu organizirana je 11. i 12. ožujka 2024. godine korizmena duhovna obnova. Škola ima dva programa: jedan za djecu osnovne škole, a drugi za djevojke srednjoškolskog uzrasta.

Prvoga dana duhovnu pouku za djevojke koje slijede program krojenja i šivanja održao je duhovnik škole fra Dieudonné Kakule, franjevac iz Nyantendea. Govoreći o temi Korizma u životu vjernika objasnio je pojam posta i pokore. Potaknuo je djevojke na tjelesni post i još više na post od loših navika koje proizlaze iz vlastitoga srca, a potiču na grijeh. Za rast u vjeri posebno je važno međusobno pomaganje, opominjanje i savjetovanje, istaknuo je fra Dieudonné. Nakon duhovnog nagovora djevojke su imale prigodu za sakrament pomirenja, a potom je u samostanskoj kapeli slavljena sveta misa na kojoj su sudjelovali svi polaznici škole, nastavnici i sestre. Djevojke su predvodile liturgijsko pjevanje, a učenici dopunskog osnovnoškolskog obrazovanja misna čitanja i molitvu vjernika. Svi su bili dobro pripremljeni i sudjelovali su s dubokom sabranošću. Na kraju misnog slavlja poticajnim i zahvalnim riječima svima se obratila s. Françoise Balibuno Ciza, voditeljica Domaćinske škole.

Drugog dana održana je duhovna obnova za učenike dopunskog osnovnoškolskog programa koji su hodočastili u katedralu Gospe od Mira. Posjetili su i mauzolej podignut u spomen trojici biskupa mučenika. Bilo je lijepo vidjeti djecu kako u procesiji od naše škole idu glavnom gradskom ulicom prema katedrali. Prolaznici su se zastajkivali kako bi na plakatu dobro vidjeli naziv škole, a neki su dobrohotno ohrabrivali djecu. U mauzoleju smo izmolili krunicu, a zatim su nastavnice s. Catherine Bulangalire i s. Edith Bwemere  predstavile život nadbiskupa Cristopha Munzihirwa posebno istaknuvši njegove vrline koje smo svi pozvani slijediti. Nadbiskup Munzihirwa je u procesu proglašenja blaženim, a djeci se osobito svidio njegov moto Svi vi ste jedno u Kristu i njegovo nastojanje oko izgradnje zajedništva. Uslijedila je mala zakuska i povratak u školu. Svojim kućama djeca su otišla veoma zadovoljna hodočašćem. Mnogima je ovo bio prvi posjet katedrali i grobovima naših nadbiskupa mučenika.

s. Edith Bwemere i s. Catherine Bulangalire