Školske sestre franjevke

Korizmena duhovna obnova na Lovretu

U subotu 16. ožujka 2024. godine, u poslijepodnevnim satima na Lovretu je održana korizmena duhovna obnova za žene i djevojke koju je animirala s. Marija Matanović. Duhovna obnova pod nazivom Žena pod križem na kojoj se okupilo tridesetak sudionica, započela je  klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu i krunicom Božjeg milosrđa. Uslijedila je sv. misa koju je predvodio don Antun Mate Antunović, studentski kapelan Sveučilišta u Splitu. Bila je mogućnost i za sv. ispovijed, sakrament Božjeg milosrđa, kojem su sudionice obnove i pristupile.

Drugi dio programa započeo je upoznavanjem putem igre. U onome što svaka sudionica donosi sa sobom prepoznale smo blago, a bilo je zanimljivo čuti odakle nas je sve Gospodin sabrao da ga skupa molimo i promišljamo o svojem križu. Kateheza je započela govorom o milosnom vremenu korizme koje nas poziva na obraćenje, a obraćenje možemo doživjeti kroz prizmu Kristova i našeg vlastitog križa. Naglasila sam kako je obraćenje nešto što se tiče svih nas, a križ nam na tome putu može pomoći. Isus nas uči da budemo poput djece i da se pouzdajemo u Božju providnost posebno u kontekstu križa kojeg imamo. Križ nam je svojevrsni put do vječnog života. Križ neće nestati, on je tu, a na svakome od nas je odabrati kako će mu pristupiti: sa srdžbom ili s ljubavlju. Imajući na srcu da Bog podiže svoje vjerne, važno je znati da se po Njegovoj milosti svaki križ može ponijeti i stoga ne treba strahovati pred nedaćama života. Nakon kateheze, uslijedio je zadatak u kojem su sudionice same razmatrale nad svojim križem. To su činile i kroz radionicu, gdje su zajedno mogle podijeliti svoja iskustva. Duhovna obnova je imala za cilj osnažiti ženu, njezino dostojanstvo te obnoviti duhovnu jakost za nošenje naših svakodnevnih križeva.

Zahvaljujem Bogu na ovoj milosnoj duhovnoj obnovi i na svemu što nam je darovao u zajedništvu s Njime i jednih s drugima.

         s