Školske sestre franjevke

Iskustvo duhovnih vježba

U ljepoti i tišini našeg samostana u Luhwinji, od 28. lipnja navečer do 2. srpnja na podne, mi tri postulantkinje i osam kandidatkinja, imale smo milost sudjelovati na duhovnim vježbama. Voditelj je bio župnik iz Nyantendea fra Crispin Balolage, OFM. Naša radost je bila velika hraneći se temom „Zajedništvo navješteno od Isusa Krista i redovnički život“.

Tijekom ovih pet dana shvatile smo koliko je jedinstvo same osobe, njezino unutarnje jedinstvo važno u posvećenom životu. Ono nam pomaže izbjeći osobnu rastresenost, ali i rastresenost u skupini. Voditelj nas je potakao na osluškivanje samih sebe kako bismo bile sposobne slušati druge, jer upravo je slušanje jedan od osnovnih elemenata izgradnje zajedništva u skupini, obitelji, društvu.

Kao redovnici i redovnice pozvani smo biti drugačiji od svijeta, pozvani smo svjedočiti Isusovo Evanđelje našim načinom života i našim apostolatom.

Fra Crispin nam je objasnio kako za izgradnju zajedništva trebamo izbjegavati povlačenje u izoliranost, koja je kočnica u izgradnji zdravog zajedništva. Potrebno je preispitivati našu motivaciju za redovnički život. Naš način života s drugima ukazuje također na kvalitetu našeg življenja jedinstva vlastite osobe. Je li naše zajedništvo obilježeno samo fizičkom blizinom, ili pak postoji bliskost srca i duha, što se očituje u dobrom međusobnom razumijevanju. U svojoj velikosvećeničkoj molitvi (Ivan 17) Isus moli za jedinstvo svojih učenika, a time i nas poziva na izgradnju našeg jedinstva. Svećenik nam je skrenuo pozornost i na zapreke u izgradnji zajedništva. Stoga, ukoliko želimo graditi jedinstvo potrebno je izbjegavati ljutnju  koja dugo traje, koja rađa „teške“ riječi, kloniti se zloće, omalovažavanja sebe, oholosti te nepoštivanja Božjih zapovijedi.

Naša tema nas je usmjerila i na poslušnost, na jedan od redovničkih zavjeta koji ćemo i mi jednom primijeniti u svom životu, poslušnost Bogu preko poslušnosti našim odgovornima i našoj savjesti.

Zahvalne smo dragom Bogu što smo imale mogućnost slijediti duhovne vježbe koje su puno pomogle u duhovnom rastu svake od nas.

                                                                                  Victorine Nzigire Balibuno, postulantkinja