Školske sestre franjevke

Hodimo zajedno u novosti života

Tijekom pastoralne godine, mi sestre u DR Kongu, organiziramo dva ili tri godišnja susreta svih sestara kako bi zajedno razmatrale neke od važnih tema za naš redovnički život i poslanje. Drugi ovogodišnji susret organiziran je u zajednici Nyantende gdje smo se okupile na spomendan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja ove godine.  Nažalost neke od sestara zbog opravdanih razloga nisu mogle sudjelovati. Ovim susretom smo se, na neki način, vratile u iznimno važan događaj za našu Družbu koji se odvijao od 2. do 26. srpnja 2023. godine u Asizu – slavlje 16. redovitoga vrhovnog kapitula. Naime, s. Françoise Balibuno, povjerenica sestara u Misiji, zorno nam je predstavila odvijanje i rad Kapitula na kojem je, zajedno sa s. Erikom Dadić, sudjelovala. Nakon toga, s. Samuela Šimunović predstavila je Zaključni dokument Vrhovnog kapitula Osluškujući Duha Svetoga, hodimo zajedno u novosti života, istaknuvši tri osnovna dijela Dokumenta: osluškivati Duha Svetoga – hoditi zajedno – hoditi u novosti života. Potakla je sve sestre na življenje ovih triju realnosti u svakodnevnom životu te naglasila važnost čuvanja i njegovanja sestrinskog života u zajednici. Zajednički smo posvijestile da nam jedinstvo u našim zajednicama omogućuje osluškivanje poticaja Duha Svetoga, izlazak u novost života i navještanje Radosne vijesti svima kojima smo poslane. Potom smo u iskrenom dijalogu izmijenile mišljenja i prijedloge s obzirom na neka važna pitanja u pogledu organiziranja života u Misiji.

U drugom dijelu susreta, u prelijepoj sestrinskoj kapeli, slavile smo svetu misu koju je predvodio fra Dieudonné Kakule, franjevac iz Nyantendea. Poslije euharistijskog slavlja okupile smo se za sestrinskim stolom i tom prigodom proslavile zajedno imendan s. Marie Louise Kaswera.

Bog nam je dao i lijepo vrijeme te smo provele u ugodnom druženju. S psalmistom smo radosno ustvrdile: Gle, kako je dobro i kako je milo kao sestre zajedno živjeti…. (usp. Ps 133,1).

 

s. Ghisliane Borhere