Školske sestre franjevke

Korizmena duhovna obnova u Imotskom

U petak 8. ožujka 2024. godine u poslijepodnevnim satima u Imotskom je, na inicijativu s. Antonelee Malenice, vjeroučiteljice koja djeluje u Imotskom, održana korizmena duhovna obnova za učenike osmih razreda. Tema duhovne obnove bila je Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce, a sudjelovalo je 33 učenika osmih razreda.

Duhovnu obnovu započeli smo u župnoj crkvi zajedno moleći krunicu Božjeg milosrđa koju smo animirale s. Antonela, s. Vesna Lapenda i ja, s nakanom da nam Gospodin otvori srce kako bismo prepoznali pravo blago u našem životu. Nakon molitve preselili smo se u samostansku dvoranu gdje nas je, izrazivši nam dobrodošlicu, pozdravio fra Zoran Kutleša, gvardijan i župnik franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Imotskom.

Nakon upoznavanja započeli smo govor o blagu, pitajući se što to mi smatramo vrijednim u svojem životu. Nakon odgovora, istaknula sam da su navedene stvari poput obitelji, zdravlja i uspjeha nešto do čega trebamo držati ali da nam na  prvom mjestu treba biti Bog kao naše jedino, nepromjenjivo i istinsko blago. Da bismo imali prave vrijednosti i težili istinskom blagu, trebamo čistiti svoje srce. I upravo je vrijeme korizme, vrijeme obraćenja i poniranja u svoje srce. Putem prezentacije prikazala sam im koje su to opasnosti koje onečišćuju naše srce kroz govor i naša osjetila. Čisteći svoje srce otvaramo oči za istinsko blago – Boga.  Bog želi da budemo čista srca i on nas uvijek čeka raširenih ruku.

Božje milosrđe lijepo nam opisuje prispodoba o milosrdnom Ocu. Da bi učenici što bolje primili tu poruku u svoje srce, kroz radionicu sam ih podijelila u grupe kako bi pobliže obradili prispodobu. Svaka grupa se zaista potrudila scenski, literarno, likovno i glazbeno prikazati ovu prispodobu pokazavši pritom veliku kreativnost i angažman. Zanimljivo je bilo što sam ih dijeleći u grupe, a ne znajući pritom za njihove talente, podijelila tako da je baš u likovnoj grupi bio netko tko lijepo crta, u glazbenoj djevojke koje su u zboru, a u scenskoj oni koji se vole uživjeti u ulogu. Tako je svatko mogao doći do izražaja i ono najvažnije – ponijeti u svome srcu poruku da ako imamo čisto srce u njemu ćemo imati i pravo blago. Ako nam se dogodi da nam u srce i uđe nešto što nije dobro, Bog nas, poput milosrdnog Oca, čeka raširenih ruku na našem putu pročišćenja.  Kroz radionicu su učenici razmislili što je to što se nalazi u njihovom srcu a da bi trebali popraviti, upisujući na križ  svoje propuste i mane koje bi htjeli promijeniti. Tamo, na križu svaki naš grijeh je otkupljen. Nakon duhovne obnove, mladi koji su mogli, pošli su na i križni put u župnoj crkvi.

Poruke oduševljenja i radosti za ovaj susret bile su povratna informacija tih mladih duša da im se svidjela duhovna obnova i ono još važnije – da žele imati pravo blago u svojem srcu – Krista raspetoga. Neka im ovo darovano vrijeme za Boga kroz ovu duhovnu obnovu bude na blagoslov i urodi plodom u ovom korizmenom vremenu.

 

s. Marija Matanović