Školske sestre franjevke

Franjevački ljetni kamp za mlade

 

U organizaciji pastorala za promociju duhovnih zvanja franjevaca konventualaca Provincije sv. Jeronima pod vodstvom fra Stjepana Brčine održan je franjevački ljetni kamp za mlade na otoku Cresu od 12.-19. srpnja 2023. godine.

Naše mjesto boravka bio je samostan sv. Frane gdje su nas fratri srdačno ugostili i primili. Okupili su se mladi iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, njih četrdesetak. Došli su se duhovno obnoviti i odmoriti, što su i postigli te je pri završetku kampa na licu svakog pojedinca bila vidljiva promjena. Ovaj kamp nosi naziv franjevački pa nam je fra Stjepan htio svakome osobno progovoriti tumačeći život sv. Franje. Započeo je govorom o tome kako je sv. Franjo doživio poraz u svojoj mladosti kada nije uspio postati vitez. Upravo u tome porazu prepoznaje Boga i Njemu predaje život. U Franjinom susretu s gubavcem od kojega je dotada zazirao, a sada ga ljubi, očituje se kako Bog mijenja život i odnose. Dakle, poraza se ne trebamo bojati, istaknuo je fra Stjepan, jer porazi su prilike da se približimo Bogu te zagrlimo svoje „gubavce“.

Život nije idiličan, osobito kada se želi biti Božji. Ni sv. Franji nije bilo jednostavno no ako imamo smisao i znamo zašto, onda ćemo znati i kako. Stoga sam mladima progovorila o logoterapeutskom pogledu na život, na smisao i besmisao i pokušala dati odgovor na pitanje kako izaći iz stanja besmisla te prepoznati smisao koji nam Bog daje. Nakon toga smo i sami iznijeli što je za nas životni smisao. Sv. Franjo je imao smisao u tome da nasljeduje Isusa Krista i duhovno popravi Njegovu crkvu. Nevolje koje su bile na njegovu putu mogao je podnijeti jer je znao radi koga ih podnosi. Stoga je bitno da svaka mlada osoba prepozna smisao u svojem životu i u svojoj patnji, imajući cilj koji želi ostvariti i vrijednosti koje će ju prema tom cilju voditi. A primjer u tome nam je sv. Franjo koji je bio sav predan u Božju volju.

Fra Stjepan nam je progovorio i o oprostu i važnosti opraštanja u Ime Isusovo. Imali smo priliku i za sakrament sv. ispovijedi kako bi se mogli pomiriti s Bogom, a čuli smo i jedno zanimljivo svjedočanstvo o obraćenju jednog sudionika i o njegovom pomirenju s Bogom.

Program kampa je bio Duhom Svetim prožet: dan smo započinjali s Jutarnjom molitvom časoslova, a svaki dan smo imali sv. misu i u večernjim satima klanjanje pred Presvetim. Molili smo za nas sabrane u Božje ime, za sve koji su se preporučili u naše molitve te za Crkvu i nova duhovna zvanja. Tijekom kampa smo imali priliku vidjeti predstavu malih Cresana pod nazivom  Franjevački superjunaci, u kojoj su nam na vrlo zanimljiv način prikazali svece franjevačke obitelji. Zaista je to bilo nadahnjujuće i za nas mlade i za turiste koji su slušali. Kateheze, animacije, igra, zajedništvo, pjesma i molitva obilježile su ovaj kamp. Ono što smo u srcu primili, što je Bog posijao kroz ove dane, mi sada imamo odgovornost podržati da uzraste.

Zahvalna Bogu što sam bila dio ovog susreta, dobila sam još jedno lijepo iskustvo rada s mladima kojima je potrebno približiti Boga. Velika je to milost, kao što je bila i milost tolike radosti susreta, oproštenih grijeha i izliječenih rana, a nadasve zajedništva koje dolazi od Boga. Zato, Svemogućem Bogu hvala na tome!

                                                                                                                                                             s. Marija Matanović