Školske sestre franjevke

Duhovna priprema za Božić

Što se više približavamo Gospodinu, njegova nas prisutnost ispunjava većom radošću.

Za polaznike i nastavnike našeg centra za opismenjavanje Cinyabuguma u Ngubi, 11. prosinca upriličena je duhovna obnova kao priprava za radosno slavlje Božića. Bio je to uistinu poseban dan za sve nas.

S obzirom da je obnova organizirana kod otaca ksaverijanaca u njihovu centru Solidarnost, u župi u Panzi koja se nalazi u blizini Bukavua, to je subotnje jutro naše dvorište odzvanjalo radošću stotinjak učenika koji su s velikim nestrpljenjem tražili svoje mjesto u mini autobusima. Mnogi su se raspitivali gdje je Panzi, gdje mi idemo, je li puno daleko… Radost i zahvalnost, pa makar i za ovo kratko putovanje i otkrivanje njima novih mjesta, bila je velika, neskrivena i iskrena.

Predvoditelj duhovne obnove dijecezanski svećenik o. Bellarmin uveo nas je u temu Došašće: vrijeme obraćenja, ozdravljenja i pripreme za naš doček Spasitelja. Pojasnio je sudionicima kako postoje dvije vrste bolesti: bolest tijela i bolest duha. Nije ostao samo na izlaganju nego je, postavljajući im pitanja, uspostavio i dijalog s učenicima. Oni su bili dosta aktivni i otvoreni za suradnju. Kao bolest duha naveli su: oholost, ljubomora, mržnja, bludnost, lijenost, laži, ljutnja i agresivnost. Od svega navedenog svećenik je produbio i konkretizirao oholost, bludnost i lijenost. Tako je za oholicu rekao da je to osoba koja gleda i misli samo na sebe, dok bližnji i Bog nemaju prostora u njihovu srcu. Lijek za grijeh oholosti jest poniznost koja nas potiče na molitvu i utjecanje Bogu. Poniznošću možemo postići mnoga dobra. Govoreći o grijehu protiv tijela potaknuo je učenike na poštovanje dostojanstva tijela, jer naše tijelo hram je Duha Svetoga, a što se tiče lijenosti upozorio je da ona uzrokuje glad i sve bijede.

Poslije predavanja imali smo mogućnost za ispovijed a na kraju smo slavili svetu misu. U propovijedi nas je o. Bellarmin potaknuo da prepoznamo Isusovu prisutnost u svom životu preko naših braće i sestara, pogotovo onih najsiromašnijih.

Dan duhovne obnove zaključili smo ugodnim zajedništvom i piknikom. Djeca su svoju radost iskazala kroz pjesmu i ples.

Bogu hvala, sve je dobro prošlo. Sretni smo se vratili našim kućama, duhovno osnaženi i ispunjeni novim iskustvima i spoznajama.

s. Bernardine Ntamungo