Školske sestre franjevke

Dan posvećenog života u Bukavuu

Glavna svečanost Dana posvećenog života u našoj biskupiji Bukavu održana je na blagdan Svijećnice u župi Naše Gospe od Konga u Nyantendeu. No, u našoj biskupiji svečanost posvećenog života, se već po uhodanom običaju, slavi tijekom više dana. Ove godine započela je 30. siječnja kad smo se okupili u velikoj dvorani Družbe Bijelih otaca u župi Nguba, gdje je otac Emmanuel Ngona, provincijal Bijelih otaca, održao prigodno predavanje. U svom izlaganju  produbio je poruku pape Franje za osobe posvećenog života. Podsjetio nas je na dva glavna motiva ovog „našeg“ Dana: zahvala Bogu za dar posvećenog života te bolje poznavanje same vrijednosti posvećenog života i potpunog predanja Kristu. Isto tako, pojasnio nam je tri geste starca Šimuna iz Lukina evanđelja u događaju prikazanja Isusa u hramu, i to: biti potaknut Duhom Svetim, vidjeti spasenje u djetetu Isusu i držati dijete Isusa u svojem naručju. Preko ovih proročkih gesti svećenik nam je postavljao pitanja za osobna razmišljanja: Što nas potiče u našem životu: Duh Sveti ili svijet? Što mi vidimo u svijetu i u drugim ljudima? Što držimo u naručju?

Za plodonosno življenje našeg redovništva potreban nam je pogled koji vidi i prepoznaje Isusa u našim životima i u životima naših redovničkih zajednica. Kada osobe posvećenog života ne drže više u naručju Isusa, njihov život je prazan. Svećenik nas je pozvao da nam ruke budu uvijek otvorene za Krista i za braću i sestre te da gledamo svoj život i posvećenje novim, obnovljenim pogledom, a ne da svoje redovničko posvećenje živimo kao običnu naviku. Upozorio nas je na neke od današnjih izazova posvećenog života, i to: svjetovnost u našim redovničkim zajednicama, žalosna iskustva nasilja od strane redovničkih osoba, tribalizam i konzumerizam te pogrešno shvaćanje redovničkog života kao takvog. Sve su to pitanja i ideje koje su nas potakle na osobna preispitivanja.

Drugi dan, 31. siječnja, bio je posvećen mladima u redovničkom odgoju. S. Louise Batundji Mulibinge, članica Družbe svete Gemme, održala je za njih predavanje kojim im je približila i aktualizirala evanđelje Isusova prikazanja u hramu, Lk 2, 22-40.

I ove godine imali smo i karitativni dio naše proslave. Sve redovničke zajednice u Bukavuu, u ime solidarnosti, dale su novčani prilog za pomoć redovnicima u ratom napaćenom Sjevernom Kivuu, drugom dijelu naše Nadbiskupije.

Svečano euharistijsko slavlje na sam dan Svijećnice predvodio je nadbiskupov zamjenik, otac Flobert Bashimbe, uz koncelebraciju oko četrdesetak svećenika. Animiranje liturgijskog slavlja povjereno je mladima u redovničkom odgoju. Poslije misnog slavlja uslijedio je svečani ručak u velikoj, i za tu prigodu prelijepo uređenoj, dvorani naše srednje škole sv. Ante Padovanskog u Nyantendeu. Ručak je bio popraćen raznim kulturnim i zabavnim točkama koje su nam izvele postulantkinje i novakinje različitih redovničkih zajednica. Zadovoljstvo dobrom organizacijom programa i radost ovog dana mogla se vidjeti na licima mnogih. Bogu hvala za ovo slavlje i poticaj na zahvalnost za dar posvećenog života i njegovo potpunije življenje.

                                                           s. Bernadette Nsimire Rubenga, juniorka