Školske sestre franjevke

Blagdan Kristova preobraženja – blagdan Kristove ljubavi

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg svečano je u petak, 6. kolovoza, proslavljen u samostanu Sigurata u Dubrovniku. Središnje misno slavlje predslavio je delegat s ovlastima generalnoga vikara Dubrovačke biskupije i rektora zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić u koncelebraciji fr. Tomislava Kraljevića, priora dominikanskog samostana. U slavlju su sudjelovala dva bogoslova Dubrovačke biskupije Ivan Galjuf i Mario Tošić, a liturgijsko pjevanje animirala je prof. Maja Marušić.

Don Hrvoje je na početku pozdravio sve okupljene vjernike i sestrama čestitao blagdan. Rekao je da Misu prikazuje za sve pokojne sestre koji su svoj život ugradile u zajednicu u Sigurati, kao i za one koje danas žive i djeluju u njemu.

U svojoj propovijedi don Hrvoje je istaknuo da je blagdan Kristova preobraženja blagdan Kristove ljubavi, strpljenja a na poseban način blagdan nade za nas vjernike. Čudesan događaj preobraženja kojeg prenosi evanđelist Marko potiče nas na razmišljanje. Važno je razumjeti kada se događa i što je bilo neposredno prije toga. Nakon što je Isus poslao učenike da idu propovijedati radosnu vijest, oni se vraćaju k njemu a on ih pita što ljudi kažu tko je on. Oni odgovaraju: jedni da je Ivan Krstitelj, drugi da je Ilija, treći da je neki od proroka. Nato Šimun Petar uzima riječ i kaže “Ti si Krist pomazanik”. Tako ispovijeda onu stvarnu istinu tko je Isus. Nije jedan od likova iz Staroga zavjeta nego netko novi, sam Gospodin kojeg nam šalje Bog.

Poslije ovog događaja Isus izjavljuje da Sin Božji treba biti predan od glavara svećeničkih, mučen i na koncu ubijen. Petar opet prihvaća riječ i kaže “Ne Gospodine, tebi se to ne smije dogoditi”. Njemu je bilo neshvatljivo da taj koji je poslanik Božji, taj koji je iščekivani Mesija, može biti na koncu mučen i ubijen. To bi bio znak propasti, znak neuspjeha. Oni žele da Isus vlada, da se zakralji, da uzdigne Izrael na razinu kraljevstva. Isus mu nato odgovara “Nosi se od mene Sotono, jer ti nije na pameti ono što je Božje nego ono što je ljudsko.” Isusovi učenici pokazuju nerazumijevanje, poteškoću da prihvate Isusa, da prihvate njegov plan. Zato kažemo da je ovo blagdan Božje ljubavi, Božjeg strpljenja s nama grešnicima, nastavlja don Hrvoje, s nama koji smo slabi i koji Isusa do kraja ne razumijemo i ne idemo njegovim putem.

Isus zatim uzima Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru gdje se preobrazi. Trenutak Kristova preobraženja je trenutak kada Isus želi učenicima otvoriti oči, kako učenicima tako i nama danas, da ono što smatramo neuspjehom, propašću, što smatramo da je smrt ili nekakav nesretan kraj, nije uništenje. Isus nam preobraženjem rastvara nebesa, želi nam pokazati kako to izgleda nakon smrti. On se pokazuje u proslavljenom tijelu. Haljine mu bijahu bijele, toliko bijele da da ih ni jedan bjelilac tako ne bi mogao izbijeliti. Lice mu bijaše svijetlo. Gospodin se pokazuje u svjetlu koje nije znak smrti nego punine života, znak nečeg višega nego što mi imamo na zemlji.

Blagdanom Preobraženja Gospodin nam želi pokazati da trenutak smrti za one koji se trude živjeti u životu dobro, za one koji su se u životu trudili služiti, ljubiti, opraštati, slijediti riječi koje nam Gospodin govori u Evanđelju, nije trenutak kraja nego upravo suprotno, trenutak eksplozije života. Kao da smo u ovom trenutku sijali sjemenje koje će u trenutku smrti do kraja donijeti svoje plodove. To Isus pokazuje svojim učenicima jer ih ljubi i hoće im reći: Nemojte se bojati križa, nemojte misliti kada budem ubijen da je gotovo, da je kraj. Tek tada život počinje i to punina života, veći i snažniji život nego ovaj koji imamo na zemlji. To je trenutak preobraženja. Bog je strpljiv sa svojim učenicima. On nas polako vodi i kada ga ne razumijemo. On nam samo želi reći da se ne bojimo, naglasio je voditelj misnog slavlja.  Učenici kao i mi pokazuju nerazumijevanje. Uzbuđeni govore Gospodinu “Napravimo ovdje tri sjenice”, pozivajući se na židovski blagdan Sjenica, “tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu”. Petar u tom trenutku ne izražava samo želju da ostanu na brdu nego zaista prepoznaje da je Isus stvarni Mesija. Petar zapravo time pokazuje da još uvijek do kraja ne razumije Isusa. Petar još uvijek doživljava Mojsija kao onog koji je najvažniji, a Isus je tek jedan koji će donijeti ono što nam je Mojsije obećao.

Kada završava to viđenje i kada kaže da se Mojsija stavi u središte, ukaza se oblak i iz njega progovara Bog “Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte”. Isus je taj koji objavljuje radosnu vijest, Njega slijedite. Mojsije i Ilija su preteče Isusu, a Isus sada dolazi u središte. U tom trenutku učenici se prestrašiše, obazriješe oko sebe i ne vidješe više nikoga doli Isusa samoga.

Blagdan Preobraženja je blagdan Božje ljubavi, Božjeg strpljenja prema grešnicima, blagdan koji nam govori: ne bojte se! Unatoč patnjama, unatoč gubicima, unatoč smrti koja čeka svakoga od nas, Isus obećava da sve dobro koje činimo u životu, u trenutku smrti se preobražava i postaje još snažnije i još svijetlije. A to je ta kršćanska nada. Zato neka nam blagdan preobraženja bude poticaj da što više dobra sjemena sijemo u svoje srce i dušu, sjemena služenja, ljubavi i opraštanja, zaključio je don Hrvoje.

Na kraju je don Hrvoje zahvalio svima koji su sudjelovali na euharistijskom slavlju, zahvalio sestrama na gostoprimstvu i svima prisutnima čestitao blagdan Preobraženja Gospodinova. Samostan je nazvao malim gradskim Svetištem.

U ime samostanske zajednice s. Marislava je zahvalila don Hrvoju, fr. Tomislavu, bogoslovima i vjernicima izrazivši nadu da će sudionici slavlja oživotvoriti riječi iz propovijedi te živjeti u ljubavi, strpljivosti i razumijevanju te prenositi na one koje će susretati.

Prema dobrom običaju svi okupljeni zadržali su se u ugodnom razgovoru uz domaće kolače i hladno piće.

s. Marislava Samardžić