Školske sestre franjevke

Frama u posjeti sestrama u Kninu

Prigodom redovitih susreta Frame u Župi sv. Ante u Kninu kod nas framaša predvođenih asistentom fra Mariom Lemom rodila se ideja kako bi, radi pobližeg upoznavanja s cijelom franjevačkom obitelji koja djeluje u Kraljevskom gradu, valjalo realizirati barem jedan susret u samostanu Školskih sestara franjevaka. Poglavarica samostana s. Mara Pervan, koja je bila prisutna na jednom od susreta Frame, rado je prihvatila prijedlog da framaši budu „večernji gosti“ kod sestara.

Tako smo u petak 11. listopada došli u posjet sestrama franjevkama, zajedno s njima molili Večernju molitvu i preporučili se zagovoru sv. Franje kome je samostanska kapela posvećena.  Nakon molitve premjestili smo se u samostansko blagovalište, gdje smo se, u vrlo ugodnom druženju, međusobno pobliže upoznali. Saznali smo više o bogatoj povijesti i djelovanju sestara tijekom sada, već gotovo, stogodišnje prisutnosti u Kninu.  Sestre su ostavile duboki trag radom u kninskoj Općoj bolnici u kojoj su djelovale od 1930.-2016. godine, s kratkim prekidom za vrijeme Domovinskog rata. Osim na području zdravstva sestre su poučavale vjeronauk u školi, a još uvijek djeluju kao pastoralne suradnice.

Život svakog od nas rudnik je blaga i biserja pa smo se tako zanimali za život sestara, zapitkivali o njihovom duhovnom i životnom iskustvu, pozivu i životu u samostanu. Kako su neke od sestara više godina djelovale u inozemstvu, uz smijeh, provjerili smo i njihovo znanje talijanskog i njemačkog jezika.

Osim za ugodno druženje braća franjevci i sestre pobrinuli  su se i za tjelesnu okrepu, a da jedni druge ne bismo zaboravili od sestara smo primili i prigodan poklon. Zadovoljni i zahvalni za naše časne, pozdravili smo ih na odlasku i pozvali na naša primanja i obećanja koja nas očekuju za desetak dana.

Frama Knin