Školske sestre franjevke

Proslava blagdana Preobraženja Gospodinova u Dubrovniku

Blagdan Preobraženja Gospodinova svečano je, prema ustaljenom običaju, proslavljen u našem samostanu Sigurata u Dubrovniku.

Usprkos velikim ljetnim vrućinama, vjernici su se okupili u velikom broju. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Gavran iz samostana Male braće u koncelebraciji s generalnim vikarom Dubrovačke biskupije mons. Ivicom Pervanom, a liturgijsko pjevanje predvodila je dubrovačka glazbenica Maja Marušić. U homiliji je fra Ivan govorio o temi Božjeg lica, što je ujedno i drugi naziv ovog blagdana. Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje vjernika uz agape u samostanskom dvorištu. Gospođa Mirjana Lonac, dobročiniteljica mnogih osoba i crkvenih ustanova grada Dubrovnika, uzveličala je ovo slavlje kojem je ove godine nazočila i provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević.

Proslavi su se pridružili i svećenici: don Marin Lučić, katedralni župnik, fra Josip Sopta, gvardijan samostana Male braće i don Ivan Šimić, arhivar Dubrovačke biskupije. Uz ugodno druženje prisjetili smo se povijesti našega samostana, pokojnih sestara i običaja koji su pratili blagdan Preobraženja Gospodinova u Dubrovniku, zaželjevši da ova tradicija nastavi.

s. Matija Drmić