Školske sestre franjevke

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

U duhovno-obrazovnom centru sestara milosrdnica  “Marijin dvor” u Lužnici 9. i 10. travnja održano je 49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica. Tema susreta bila je Odnos autoriteta i poslušnosti, vođenje kolokvija. Susretu je prisustvovalo 25 odgojitelja i odgojiteljica iz raznih zajednica. Iz naše provincije prisustvovale su s. Ivka Piplović i s. Lidija Bernardica Matijević.

Okvirna tema bila je predložena na susretu 2019. koji je bio održan u Ličkom Osiku. Problemi s kojima se odgojitelji susreću u početnom odgoju, ustvari su problemi trajnog odgoja. Želja odgojitelja je bila dovesti poglavare u usku suradnju na ovakve susrete. Godine 2020. susret nije bio održan zbog epidemioloških mjera, a i ove je godine do zadnjega bilo neizvjesno hoće li se održati fizički ili virtualno.

Početno predavanje održala je doc. dr. sc. Sanda Smoljo: Dar praćenja u formaciji, vođenje kolokvija. Odgojiteljima je dala naglaske za praćenje u individualnom radu. Formacija ne bi trebala biti kao hod kroz galeriju, a često nam se to dogodi. Sve se izvrši, prihvati, ali ostaje negdje na površini i nije došlo do pounutrašnjenja. Mikropogled odgojitelja je jako važan. Onaj koji je u potrebi i koji se povjerava, jako dobro vidi i razlučuje kako ga je odgojitelj prihvatio: je li samo prečuo, ili nema vremena, ili ga to ne zanima, ili će mu posvetiti vremena.

Drugo predavanje održao je provincijal Zajednice Krvi Kristove, p. Ilija Grgić. U predavanju je predložen evanđeoski ulomak Lk 18,35-19,1-10 koji nam može služiti kao odgojni priručnik. Upravo je to pitanje odnosa poglavara i odgojitelja ključno za suživot u zajednici koji se reflektira i na početni odgoj. P. Ilija smatra da odgojitelji i poglavari nikada ne smiju zaboraviti da su i oni u trajnom odgoju. Harmonija odnosa je nužna, a može se postići samo poniznošću koju nam je Krist ostavio za primjer.

S. Katarina Igrec, provincijska predstojnica Družbe Kćeri Božje ljubavi govorila je o trenutnoj krizi autoriteta koju vidimo kao pojavu ne samo u Crkvi, nego i u društvu. Kako je autoritet u krizi, jasno je da se poslušnost želi različito tumačiti. U praksi postoje autoritarni pristupi koji nisu dobri zbog svoje ukočenosti. Takvim pristupom se ništa ne rješava, gomilaju se problemi i dolazi do otpora. Drugu krajnost predstavlja laksni pristup koji sve dozvoljava, popušta i ne daje jasne smjernice. Jedini pravi primjer nalazimo u Isusovom načinu vođenja autoriteta.

S. Ksenija Leko, provincijska predstojnica sestara uršulinki stavila je naglasak na timski rad. Za velike pothvate u životu bitno je biti povezan sa zajednicom, tako da se međusobno pomažemo, suosjećamo i zajedno gledamo doći do cilja. Kao primjer je navela izbornika Zlatka Dalića i njegov rječnik kojim se služi u medijima. Poniznost i zajedništvo su ključne riječi koje koristi. 

P. Slavko Slišković, dominikanac, održao je vrlo zanimljivo predavanje o današnjoj situaciji autoriteta u zajednicama. Bitno je poštivati sve razine hijerarhije naših zajednica. Ako se preskaču niži autoriteti (gvardijani, predstojnice, odgojitelji) i direktno komunicira s provincijalom ili provincijalkom, s vremenom može doći do gubljenja kontakta. Mudrost poglavara i odgojitelja je tražiti od svakoga ono što mu najviše odgovara. U tome leži tajna zadovoljstva u zajednici.  

Poslije svakog predavanje razvila se živa rasprava. Sve više su se otvarali problemi početnog odgoja i uočavala raznolikost mišljenja koja doprinosi bogatstvu. Sve zajednice imaju problema s nestašicom zvanja. Treba nam biti jasno da nema mjesta rivalstvu koje se znalo pojavljivati među zajednicama.

Obogaćenje susreta bila je prisutnost predavača poglavara koji su nam svojim primjerima i iskustvom pomogli dublje proniknuti poslušnost i autoritet.

s. Lidija Bernardica Matijević