Školske sestre franjevke

Započeo Redoviti provincijski kapitul

U ponedjeljak 21. veljače 2022. Jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem na čast Duhu Svetom započeo je Redoviti provincijski kapitul Školskih sestara franjevaka Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu. Slavlje Kapitula odvija se u znaku evanđeoskoga poziva Tražite najprije Kraljevstvo Božje i pravednost njegovu (usp. Mt 6,33) na koji se u svojoj propovijedi pozvao i predvoditelj misnog slavlja fra Boris Čarić, posvješćujući potrebu usmjeravanja našega pogleda prema vlastitom redovničkom poslanju koje uvijek ima biti dio poslanja Crkve. A to poslanje znači „neprestano traženje, promišljanje i predanje Kraljevstvu Božjem, tj. svjesno dopuštanje da milost Božje darovanosti bude i slobodna obveza življenja i djelovanja“, naglasio je fra Boris.

Nakon zaziva Duha Svetoga u kapitularnoj dvorani provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić uputila je pozdravnu riječ i izrazila dobrodošlicu svim sestrama kapitularkama. Poseban pozdrav uputila je vrhovnoj predstojnici s. Klari Šimunović, naglasivši kako njezina prisutnost ulijeva povjerenje i sigurnost u uspješan rad Kapitula Provincije kojoj i ona sama pripada. U svom obraćanju s. Klara je pozvala sestre na odgovornost za zajednički hod, ugrađivanje vlastitih darova, volje i raspoloživosti za dobrobit Provincije. Također je istaknula da je Kapitul darovano vrijeme za promišljanje postojećih i iznalaženje novih putova kako bismo i u sadašnjem trenutku nanovo otkrivale bogatstvo karizme Družbe. Slijedeći misao vodilju Kapitula naglasila je poticaj našeg Pravila da „na svim zborovima koje održavamo najprije tražimo Kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, i da se potičemo da bismo Pravilo koje smo obećale mogle bolje vršiti i vjernije slijediti stope Gospodina našega Isusa Krista (usp. Pravilo i život, 25)“. Pri tom je istaknula glagol „tražiti“ odnosno imperativ „Tražite najprije!“, koje nas treba dovesti do dobra koje tražimo. To od nas pak iziskuje „dinamizam, raspoloživost, strast i volju za istraživanjem“. Samo tako možemo otkriti značenje riječi „Kraljevstvo Božje je među vama!“ A Kraljevstvo Božje znači Božju prisutnost, ljubav i dobrotu. Jedan od znakova da je Kraljevstvo Božje među nama svakako je i prisutnost sestara Kongoanka. Naime, to je prvi put da one sudjeluju na provincijskom kapitulu. Poseban poticaj za zauzeti rad Kapitula bi nam trebala biti ova Jubilarna godina – stota obljetnica utemeljenja Provincije. Uz želju da ovaj susret i rad budu mjesto vedrog traženja i mudrih odluka i da Bog „po svojoj milosti kraljuje u nama“ (Sv. Franjo, TumOč), proglasila je otvorenim Redoviti provincijski kapitul.

Program Kapitula nastavlja se iznošenjem izvješća i sagledavanjem raznih područja života i djelovanja Provincije s nakanom razlučivanja prioriteta kojima bismo trebale posvetiti više pozornosti u sljedećim godinama te iznaći nove poticaje za zajedničku budućnost. Osim radnog dijela, na ovom Kapitulu, koji traje do 26. veljače, bit će izabrana nova Provincijska uprava za naredno šestogodište.