Školske sestre franjevke

Zahvala Bogu za stoljeće poniznog služenja

Školske sestre franjevke Splitske provincije Presvetog Srca Isusova dana 3. listopada 2021. svečanim euharistijskim slavljem zahvalile su Bogu za stoljeće samoprijegornog i poniznog služenja sestara u Sinju.

Prije misnog slavlja sestre su se okupile ispred zgrade Franjevačke klasične gimnazije na mjestu gdje su 18. studenoga 1920. godine započele svoju djelatnost u Franjevačkom sjemeništu. S tog mjesta sestre su se zajedno uputile prema Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su prisustvovale euharistiji.

Na početku misnog slavlja provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić je u kratkim crtama prikazala početak i slijed otvaranja podružnica, ukupno četiri, u tom cetinskom kraju. “Slaveći stogodišnjicu života i djelovanja Školskih sestara franjevaka u Sinju” naglasila je “s dužnim poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo se dugog niza sestara i puta kojim ih je Gospodin vodio i doveo od Maribora preko Splita do Sinja.”  Istaknula je njihovu čvrstu “ukorijenjenost u Krista i revnost u službi drugima” koja je ispunjala njihov život i djelovanje. “Uzdajući se u Majčin zagovor, kojem su se danomice svesrdno utjecale, uspijevale su iz svake nevolje izići ojačane vjerom.”

Uz sestre Splitske provincije bile su prisutne i sestre iz drugih provincija Družbe kao i sestre drugih redovničkih zajednica, članovi gradskih vlasti, kulturnih ustanova, suradnici i prijatelji zajednice, te brojni vjernici Župe Čudotvorne Gospe Sinjske, dajući hvalu Bogu za sva djela koja je učinio i čini preko školskih sestara franjevaka u Cetinskom kraju.

Svečano euharistijsko slavlje s četvoricom franjevaca predslavio je provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Marko Mrše. U homiliji je, oslonivši se na misna čitanja 27. nedjelje kroz godinu, govorio kako u Crkvi postoje različiti staleži, ali je svima zajednička ukorijenjenost u Isusa Krista. Crkva je poput stabla, svi crpimo snagu iz korijena – Krista koji daje život i svježinu svima. Svaka grana, list, ima svoje poslanje. Vjernost Kristu u svakom staležu je ono što se od kršćanina traži. Sestre su živjele samozatajan i od očiju svijeta skriven život i time svjedočile ljepotu i smisao redovničkoga života. Njihovo djelovanje u Sinju i u drugim mjestima utemeljeno je na Bogu koji je ljubav. Bez obzira kojem staležu pripadamo, budimo vjerni Gospodinu, zaključio je fra Marko.

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Ante Čovo je izrazio radost i zahvalnost Bogu i sestrama za stogodišnji život i djelovanje, ističući da bi sinjski kraj bio sigurno siromašniji da nije bilo njihovog samozatajnog služenja.

Nakon misnog slavlja sestre su posjetile vlastitu kuću u Sinju u kojoj djeluju od 1966. godine. U poslijepodnevnim satima uputile su se u selo Čitluk gdje su sestre vodile Franjevačko gospodarstvo od 1927. do 1944. godine kada su ih komunističke vlasti zajedno s fratrima protjerali. U tom malom mjestu su od 1927. do 1937. godine, do izgradnje državne škole, sestre vodile pučku školu i na taj način barem na kratko oživotvorile prvotnu karizmu Družbe – odgoj i poučavanje mladih, što je i dan-danas živo u sjećanju tamošnjega puka.

s. Karolina Bašić