Školske sestre franjevke

Uskršnji izlet

Župa sv. Petra Klaverskog u Bukavu-Ngubi, kojoj pripada naša sestrinska zajednica, prepoznatljiva je po velikom broju redovničkih zajednica koje tu žive i djeluju, te su je neki iz šale nazvali Vatikan. Bogu hvala, redovničke zajednice lijepo surađuju. Tijekom godine organiziraju se zajednički susreti duhovnog, obrazovnog i rekreativnog karaktera.

Uskršnji izlet se redovito organizira. Ove godine smo posjetili obližnju Župu sv. Andrije apostola u selu Mumosho, udaljenom nekoliko kilometara od Bukavua. Naime, u biskupijskom programu povezivanja župa, ova je povezana s našom kao „župe blizanke“. Na uskršnji utorak, 6. travnja, oko 8.30 sati našli smo se ispred župnog ureda u Bukavu-Ngubi i zajedno se uputili prema mladoj župi u Mumosho. Bilo nas je 25 sestara iz osam različitih redovničkih zajednica, tri svećenika (dva isusovca, voditelji župe i jedan dijecezanski svećenik) i tri laika suradnika. Za prijevoz smo uz dva osobna auta iznajmili jedan mini-bus.

Prva postaja našeg izleta bila je hidrocentrala Mumosho. Izgrađena je 1989. godine na rijeci Ruzizi. Osim DR Konga, električnom energijom opskrbljuje susjedne zemlje Ruandu i Burundi. Stoga ima službeni naziv Internacionalna grupa električne energije Ruzizi II. Naime, u Bukavuu postoji još jedna manja hidrocentrala Ruzizi I. koja proizvodi električnu energiju samo za DR Kongo. Odgovorni djelatnik nas je lijepo dočekao i posvetio nam dosta vremena kako bi nam pokazao hidrocentralu. Trudio se odgovoriti na mnoštvo naših pitanja vezanih za proizvodnju, korištenje, uštedu i plaćanje električne energije. Svima nam je taj posjet bio jedno zanimljivo otkriće. Oduševili smo se snagom vode i inteligencijom čovjeka koji je zna iskoristit u dobro.

Poslije razgledavanja hidrocentrale posjetili smo župnu crkvu i svećenike koji vode pastoralnu skrb župe u selu Mumosho. Zajedno s njima u ugodnom raspoloženju podijelili smo naš izletnički piknik. U poslijepodnevnim satima smo se vratili u našu župu i u naše zajednice obogaćeni onim što smo vidjeli i doživjeli.

s. Clémentine Muyerenkana Matabaro