Školske sestre franjevke

U ljubavi sjedinjeni

Hodočašće Zadarske nadbiskupije na otok Molat u prigodi 80. obljetnice mučeničke smrti s. Agneze (Matije) Petroša

Povodom obilježavanja 80. obljetnice mučeničke smrti s. Agneze Petroša, sestre naše Družbe korizmeno hodočašće Zadarske nadbiskupije upriličeno je u njezino rodno mjesto na otoku Molatu, gdje je za vrijeme drugoga svjetskoga rata podnijela okrutno mučeništvo iz mržnje prema vjeri. Među mnogobrojnim hodočasnicima i mještanima, koji čuvaju spomen na stradanje sestre i sumještana sumučenika od partizanske ruke, te brojno mnoštvo stradalnika u fašističkom koncentracijskom logoru smještenom na otoku, bile su i sestre naše Provincije kojima su se pridružile i dvije sestre Mariborske provincije kojoj je s. Agneza pripadala. Iz zapisa sudionice hodočašća možemo doznati više o životu i mučeničkoj smrti naše s. Agneze za koju se, uz još petnaest Slugu Božjih žrtava ‘in odium fidei’, pred Dikasterijem za kauze svetaca zauzela Zadarska nadbiskupija.

Dan 11. ožujka 2023. godine povijesni je dan kada smo zaboravu oteli nemili događaj okrutne, mučeničke smrti naše pok. s. Agneze (Matije) Petroša. Tom prigodom Zadarska nadbiskupija organizirala je korizmeno hodočašće na otok Molat. Odazvalo se preko 500 hodočasnika. Kao hodočasnice sudjelovalo je i dvadesetak sestara iz Splita, Zadra i Paga. Posebno nam je drago što su za tu prigodu došle i dvije sestre iz Mariborske provincije. Križni put od Molata do Brgulja, molitvu odriješenja na grobu i slavlje svete Mise ispred rodne kuće s. Agneze predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Neka se više nikada ne zaboravi kako su 9. ožujka 1943. godine u sumrak, mjesni partizani nasilno odveli s. Agnezu iz rodne kuće u Brguljama na otoku Molatu gdje je uslijed rata boravila. Po svjedočanstvu njezine obitelji, s. Agnezu su obeščastili, izbili zube, iščupali jezik i za noge objesili o maslinu pored groblja. Kad se razdanilo našla ju je mrtvu njezina majka. Dana 11. 3. 1943. godine mještani otoka Molata dostojanstveno su je ispratili i pokopali uz molitvu župnika don Eugena Šutrina koji je i sam dvije godine kasnije, 26. studenog 1945. godine postao žrtva nasilne smrti od strane partizana u Privlaci.

Mons. Milan Zgrablić u propovijedi nas se podsjetio kako smo danas na Molatu „ponajprije zbog nas živih”. “Nismo ovdje da obnavljamo stare rane, niti da tražimo krivce ili pravdu za žrtve. Spominjemo žrtve jer ih ne smijemo zaboraviti.“

Jedina krivnja s. Agneze bila je u tome što je činila dobro svakome, bez obzira na nacionalnost i političko opredjeljenje pa tako i talijanskim okupatorima koji su tada bili na Molatu.

Na hodočašću smo moliti i za sve žrtve fašističkog koncentracijskog logora koji je bio na Molatu, a kroz koji je prošlo oko 20. 000 i ubijeno 1000 ljudi. Kao simboličan čin tom prigodom blagoslovljena je maslina koja će biti posađena sa željom da se nikada više ne ponove tako okrutna zločinačka djela.

Sestra Agneza i župnik don Eugen Šutrina samo su jedni od mnogih ubijenih mučenika Zadarske nadbiskupije za koje je pokrenut postupak za proglašenje mučenicima (In odium fidei). Neka nam budu uzori u bezuvjetnoj ljubavi prema Bogu i čovjeku te neka budu uzdignuti na čast oltara kako bismo im se mogli utjecati za pomoć.

s. Rita Maržić