Školske sestre franjevke

Tijelovo – upoznaj sebe i Njegovu ljubav za tebe

Na blagdan Tijelova, u poslijepodnevnim satima, u samostanu Školskih sestara franjevaka na Lovretu s. Marija Matanović je održala duhovnu obnovu za dvadesetak sudionika. Duhovna obnova je započela izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta u samostanskoj  kapeli uz duhovnu meditaciju koju je čitao đakon Antun Mate Antunović. Drugi dio duhovne obnove se sastojao od predavanja popraćenog prezentacijom, te osobnog rada koji se jako svidio prisutnima. Susret je bio duhovan, zanimljiv i poučan o čemu svjedoči sudionica duhovne obnove Željka Šošić:

Duhovna obnova je bila na Tijelovo, koje je jedan od najznačajnijih blagdana za nas kršćane.  Tijelovo nas podsjeća na to da trebamo častiti Tijelo i Krv Kristovu, te da je živi Bog u Presvetom Oltarskom sakramentu kojemu se treba klanjati. Ako Gospodinu možemo posvetit barem 15 minuta na dan, na samu svetkovinu Tijelova trebamo mnogo više. Zato smo današnji  dan proveli na duhovnoj obnovi koju je organizirala naša sestra Marija, nakon koje smo se vratili kućama ispunjeni Duhom Svetim. Svatko na svoj način proveo je ovaj neradni dan a mi smo ga odlučili odvojiti za Isusa. Naša mala grupa koja se sastala imala je samo jedan cilj: zahvaliti živom Bogu što je došao među nas ljude u prilikama kruha i vina. Toliko milostiv prema nama ljudima da je uz nas svaki dan u Oltarskom Sakramentu. Kad bi se iznosila vlastita mišljenja i dojmovi, moralo bi se početi od gostoljubivosti sestara. Ne može se zaobići spomenuti niti opuštena atmosfera u malim trenutcima razgovora, dok je sam čin klanjanja bio jedan kontrast na glasan gradski život: tišina i molitva, samo otvoreno srce. Samo ti i Gospodin.

U drugom dijelu našega druženja prošli smo povijest nastanka i samu važnost Tijelova. Blagdan koji ima bogatu povijest i važnost za Crkvu, otvorio je i temu važnosti samopoštovanja, jer od nas samih sve počinje. Zaista je lijepo čuti da vas netko podsjeti da ste dijete Božje, da vas Bog voli onakve kakve jeste. Sve to potkrijepljeno kratkim video isječkom koji dovodi do suza, ne od tuge, nego od zadivljenosti nad tajnom: kako netko tko nema udove može biti sretan? Postavlja se u vama pitanje: “Odakle čovjeku takva snaga da ti zahvaljuje u svakoj nevolji?“ Bože moj, tvoja su čuda velika, nedokučiva ljudskom oku! Od molitve i povijesti, preko svetaca i svetica koje mogu biti inspiracija svakome od nas, do pjesme i filma, za kraj nam je ostalo malo druženja. Zaista lijep osjećaj upoznati druge i čuti njihova iskustva. Tako smo na kraju, napunjeni Duhom Svetim, prosvjetljeni mudrošću Božjom, uz malo hrabrosti i mi posvjedočili značenje današnjeg dana za nas kao kršćane.

Zahvalne sestri Mariji na današnjem susretu, odmah smo upitali kada će biti sljedeća duhovna obnova, jer ovo je bio susret u kojem smo napunili svoje duhovne „baterije“, a s druge strane i tako prijateljski, gdje se osjetilo lijepo zajedništvo među vama. Bijaše ovo zaista dobro iskorišten dan, dan za Isusa u zajedništvu s onima koji ga ljube.