Školske sestre franjevke

Susret sestara s privremenim zavjetima u Zadru

Ovogodišnji međuprovincijski susret sestara s privremenim zavjetima Mostarske, Bosansko-hrvatske i Splitske provincije održan je u našem samostanu u Zadru od 10. do 13. studenoga. Susret na temu Radost zajedništva, ispunjen predavanjima i radom u grupama, predvodio je salezijanski đakon don Marko Marić.

Don Marko je istaknuo kako najprije trebamo raditi na sebi i biti napojeni Božjom ljubavlju kako bismo mogli ljubiti druge u zajednici. Bog je tvrdoglavo vjeran, uvijek je tu za nas i traži suradnju. Trebamo moliti za tu ljubav i tražiti Božje vodstvo, slušati Ga, a ne tražiti ispunjenje vlastite volje jer tako zatvaramo Bogu prostor djelovanja. Ono što se danas sve češće čuje među ljudima jest: Ja sam takav kakav jesam, prihvati me ili nemoj…, kako hoćeš, ne zanima me... Ovakav stav proizlazi iz ljudske oholosti. Istina je da svaki čovjek ima svoje loše strane no  potrebno je trajno raditi na sebi kako bismo  nadvladali naše slabosti.

Nadalje, don Marko je pojasnio kako treba razlikovati termine slobodna volja i slobodan odabir. Termin slobodna volja označava čovjekov život s Kristom i u Kristu, neprestano biranje dobra kako bi se čovjek pročistio i bio slika Božja.  Kada čovjek čini što god hoće slobodnim odabirom zloupotrebljava slobodu koju mu Bog daje.  Ranjenost grijehom čini nas robovima, stoga smo potrebni trajnog pročišćenja. Grijeh nas čini i nesposobnima za zajedništvo jer ne možemo ljubiti bližnjega ako nismo napojeni Božjom ljubavlju. Đavao je onaj koji će uvijek pokušavati razarati zajedništvo i unijeti u dušu osjećaj manje vrijednosti, a na nama je da bdijemo, to prepoznamo i na vrijeme liječimo molitvom. Križevi u zajednici su spasonosni za nas, od njih ne trebamo bježati nego ih zajedno nositi i predavati Bogu sve terete.

Na kraju nam je don Marko iz bogatog života sv. Ivana don Bosca ispripovijedao jedan njegov san koji se naziva 10 dijamanata. San je to u kojem nam se, kao upute za život po volji Božjoj, otkrivaju slijedeći dijamanti: vjera, nada, ljubav, radišnost, umjerenost, poslušnost, siromaštvo, čistoća, nagrada i post.

Ono što je posebno obilježilo ovaj susret je odlazak na večernji oratorij don Bosca braće salezijanaca, u blizini samostana naših sestara. U oratoriju smo se družile s mladima, igrale društvene igre i molile večernju krunicu.

Posljednji dan susreta organiziran je izlet na otok Pag, poznat po siromaštvu vegetacije zbog nepogodnih vremenskih prilika i učestaloj, jakoj buri. Obišli smo pašku solanu, samostan sestara benediktinki i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a naš obilazak završile smo posjetom našim sestrama koje djeluju na Pagu i okrijepile se za zajedničkim stolom.

Zahvalne Bogu za radosno zajedništvo i za novo sjeme u našim srcima uputile smo se svojim kućama.

                                                                                              s. Anđela Crnjac