Školske sestre franjevke

Susret sestara s privremenim zavjetima u Misiji

U nedjelju, 28. siječnja naša zajednica organizirala je susret za sestre juniorke u Misiji DR Kongo na kojem je sudjelovalo 13 sestara s područja grada Bukavua. Susret pod naslovom Sestrinski život u zajednici sa svojim radostima i ranjivostima predvodila je odgojiteljica sestara s privremenim zavjetima s. Françoise Balibuno Ciza. Na našu veliku radost susret je organiziran izvan Bukavua, u samostanu sestara trapistkinja u Murhesi te je ujedno bio i izlet za nas.

U ranim jutarnjim satima napustili smo naše zajednice kako bismo mogle sudjelovati u euharistijskom slavlju u samostanskoj crkvi. Bilo je lijepo iskustvo moliti s klazurnim sestrama, trapistiknjama.

Poslije svete mise započeo je radni dio našeg susreta. Govoreći o sestrinskom životu u zajednici s. Françoise je naglasila kako on, mada nije jedan od redovničkih zavjeta, predstavlja osnovni dio redovničkog života, zahtijevajući od nas žrtvu. Život u zajednici želi slijediti primjer života prve zajednice kršćana koji je prikazan u Djelima apostolskim (Dj 2,41). Članovi su u zajedništvu jer žive istu svrhu i svatko tko je pozvan na redovnički život pozvan je i na život u zajednici. Svjesne smo da svatko od nas ima svoje slabosti, ograničenja ali i vrijednosti. Pozvane smo stoga prihvaćati se međusobno. Zajednica zahtjeva zauzetu odgovornu osobu ali isto tako i odgovornost svakog člana zajednice. Sestrinski život u zajednici je mnogo više nego življenje pod istim krovom.  Sestra nam je naglasila, kako u zajednici svatko treba naći vremena za drugog. Zajednički život čine: zajednička molitva, sestrinski razgovor i međusobno slušanje, zajednička rekreacija, zajednički obrok, življenje iskrenosti i dijeljenje iskustava, međusobno poštovanje, življenje oproštenja te osjetljivost i skrb za druge. Za življenje ovih vrijednosti potreban je zauzet rad svake pojedine sestre na vlastitoj osobnosti. Nakon izlaganja imali smo mogućnost izmjene iskustava te postavljanja pitanja u vidu što bolje konkretizacije naučenog u svakodnevnom životu.

Sestre trapistkinje su nas oduševile svojom srdačnošću i darežljivošću pri dočeku i ponuđenom obilnom objedu, a imale smo prigodu uživati i u ljepoti njihovog uređenog vrta. U ranim večernjim satima sretno smo se vratile našim zajednicama.

Ovaj dan koji nam je donio mnogo radosti za nas je bio zbija poseban i za naš život koristan.

 

s. Alice Neema, s.Catherine Bulangalire i s. Edith Bwemere