Školske sestre franjevke

Susret odgojiteljica i provincijskih predstojnica

Međuprovincijski susret odgojteljica i provincijskih predstojnica Školskih sestara franjevaka Krista Kralja održan je 10. i 11. travnja 2023. Sudjelovale su sestre hrvatskog govornog područja triju Provincija – Mostarske, Bosansko-hrvatske i Splitske, te sestre Mariborske provincije. Domaćin ovogodišnjeg susreta je bila Splitska provincija, a osmišljen je i realiziran u dva dijela.

Prvi dan susreta održan je u našem samostanu u Zagrebu, na Jordanovcu. Započeo je molitvom Devetog časa, nakon koje  je nazočne sestre pozdravila s. Lidija Bernardica Matijević i prenijela pozdrave s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice. Posebno je izrazila radost što su ove godine uživo, a ne samo virtualno kao prošle godine, prisutne i sestre Mariborske provincije.  Pitanja vezana uz brojčano stanje zvanja u našim zajednicama, otvorenost naših zajednica prema novim zvanjima i trajni odgoj bili su okosnica radnog dijela programa.

Drugi dan susreta nastavljen je u Bjelovaru.  Započeo je slavljem sv. mise koju je predslavio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački. Nakon euharistijskog slavlja  uslijedilo je predavanje don Đulijana Trdića, rektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, liječnika i specijalista dubinske psihologije, na temu Prepoznavanje zapreka za posvećeni život.

Posjetom Grkokatoličkoj katedrali, Pavlinskom samostanu i crkvi sv. Ane, Crkvi Sv. Križa i Samostanu sestara Bazilijanki  u Križevcima zaključena su promišljana, pitanja i sagledavanja zajedničkih izazova u našim zajednicama. Nadati se da će sadržaj ovog dvodnevnog susreta biti poticaj za nove iskorake.

s. Luca Petrović