Školske sestre franjevke

Susret mladih duhovnih zvanja

Prema biskupijskom programu pastorala duhovnih zvanja, 5. veljače u župi sv. Andrije, Mugogo, udaljenoj oko sat i pol vožnje od Bukavua, organiziran je susret mladih zainteresiranih za posvećeni život. Na susretu se okupilo oko 150 mladih iz 25 župa naše biskupije koji su došli u pratnji njihovih župnih duhovnika odgovornih za pastoral mladih duhovnih zvanja. Bile smo prisutne i nas četiri sestre iz naše zajednice koje pratimo mlade u našim župama Nyantende, Nguba i Muhungu.

Tema susreta je bila „Zašto se posvetiti u Crkvi u duhu sinodalnosti?“. Duhovni nagovor održao je otac Pacifik Akilimali, duhovnik za mlada redovnička zvanja. U svom izlaganju istaknuo je kako smo svi potrebni  življenja zajedništva i suradnje. Osobito je istaknuo vrijednost kreposti poniznosti koja je jednako važna mladima koji još istražuju svoj duhovni poziv u njihovu u duhovnom hodu kao i onima koji su već rekli svoje DA po zavjetima u življenju posvećenog života. Poniznost se očituje u jednostavnosti života i prihvaćanju svake osobe, bez obzira kojoj socijalnoj grupi pripada. Biti odgovoran u redovničkoj zajednici ili u župnoj grupi mladih za duhovna zvanja, ne znači dominirati nad drugima ili ih omalovažavati.

Druga vrijednost koju trebamo stalno iznova izgrađivati u našim životima je življenje istinitosti i izbjegavanje svakog oblika dvoličnosti. Poniznost i iskrenost će nam pomoći u razabiranju te u radosnom,  potpuno predanom, življenju duhovnog poziva. To nam je moguće ukoliko zbilja stavimo Krista u središte našeg života, zaključio je otac Akilimali.

Poslije duhovnog nagovara uslijedilo je euharistijsko slavlje u prostranoj crkvi koji je još u izgradnji. Susret smo zaključili jednostavnom zakuskom te se, obogaćeni susretom, vratili svojim župama. Bog, izvor svakog duhovnog poziva, neka pomogne svima onima koji još traže svoj poziv prepoznati Njegovu volju, a nama koji smo Mu se već posvetili po zavjetima neka bude pomoć u ustrajnosti i vjernosti življenja našeg posvećenja. 

                                                                                              s. Antoinette Mapendo i s. Françoise Ciragane