Školske sestre franjevke

Smotra dječjih župnih zborova u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu

U subotu je u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu bilo posebno veselo i svečano. Ugostili smo 12 zborova naše nadbiskupije kako bismo obilježili Zlatnu harfu 2024.

Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, u prvom redu članovima zborova, a potom njihovim voditeljima i članovima obitelji. Svi su sudjelovali u slavlju svete mise koju je predvodio župnik fra Ante Bešlić, uz koncelebraciju gvardijana fra Bože Vulete i župnika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije don Vjekoslava Meštrića. Djeca su pratila liturgiju veličajući svojim glasovima Gospodina gromkim i skladnim pjevanjem tijekom mise, a sve je vodila, animirala i dirigirala pokrajinska zastupnica za grad Zagreb, a ujedno i voditeljica dječjeg zbora „Sunce“, s. Željka Čeko.

Nakon mise održana je smotra u kojoj je svaki zbor otpjevao jednu pjesmu posvećenu Božiću, s obzirom na to da je ovogodišnja tema Zlatne harfe „Jaslice i Božić u Grecciu“ u prigodi jubileja 800. obljetnice Božića u Grecciu, kada je sv. Franjo Asiški napravio prve jaslice.

Crkvom su se razlijegali skladni dječji glasovi vrativši sve okupljene u jedno od najljepših doba godine – božićno vrijeme.

Na samom kraju svečanosti svima su zahvalili pokrajinska zastupnica s. Željka Čeko te fra Bože Vuleta, gvardijan samostana Majke Božje Lurdske, rekavši da ga je žamor dječice prije početka misnoga slavlja podsjetio na zujanje pčela, a onda je pomislio: „Sigurno će biti meda.“ Iskoristila bih ovu sjajnu fra Božinu metaforu i rekla da se zaista medena slatkoća slijevala našom crkvom dok su djeca divno pjevala pokazujući svu raskoš dječjega zborskog pjevanja, od jednoglasnoga uz instrumentalnu pratnju do skladnoga višeglasja.

Za sve sudionike potom je priređena zakuska u crkvenome dvorištu, čemu su pomogle brojne župljanke i župljani pripremajući različite specijalitete za gladna nepca. Tako je ovo subotnje jutro u našoj župi bilo uistinu duhovno i tjelesno okrepljujuće.

Nikolina Baletić

preuzeto s: https://gospa-lurdska.hr/zlatna-harfa-2024/