Školske sestre franjevke

Slavlje Izvanrednog provincijskog kapitula

Dana 14. i 15. siječnja 2023. godine u provincijskom središtu u Splitu slavljen je Izvanredni provincijski kapitul kojem je predsjedala provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević. Kapitulu je nazočila i vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović.

Slavlje Kapitula započelo je u 7 sati euharistijskim slavljem u samostanskoj kapeli.

Na početku rada Kapitula poticajnim mislima sestrama se obratio fra Šimun Bilokapić. Fra Šimun se u svom izlaganju usredotočio na krepost istinitosti koja čini temelj svakog zdravog odnosa u zajednici. Iskrenost se definira kao sukladnost misli, riječi i djela te je kao evanđeoska krepost preduvjet autentičnog življenja redovničkog života. Iskrena osoba dar je zajednici i u stanju je, svojom iskrenošću, uzdići zajednicu na višu razinu. Naglasio je i važnost sestrinske opomene kako bismo se, u nastojanju da što plodonosnije živimo svoj redovnički život, mogle međusobno izgrađivati.

Uslijedila je pozdravna riječ provincijske predstojnice s. Lidije Bernardice Matijević. Pozdravivši sestre, s. Lidija ih je pozvala na otvorenost i suradnju kako bismo u međusobnom zajedništvu iznalazile najprikladnije načine djelovanja na dobrobit Provincije. Nositeljice nade svijet nužno treba, a u kojoj mjeri ćemo to uistinu i biti ovisi o našoj otvorenosti Duhu Svetom kao i o našoj međusobnoj otvorenosti.

Nakon provincijske predstojnice, sestrama je pozdravnu riječ uputila i vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović. Spominjući se proslave stogodišnjice osnutka naše Provincije, naglasila je kako nam je uz zahvalnost za dar karizme Družbe i njenu povijest nastaviti hoditi obnovljenim evanđeoskim žarom ususret novim izazovima. Pozvala nas je, da vođene franjevačkim idealom bratstva,  međusobne odnose živimo prihvaćajući jedna drugu u ljubavi, trudeći se sačuvati jedinstvo Duha, svezom mira (usp. Ef 4,2-3).  

Na početku radnog dijela Kapitula provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević je podnijela izvješće o životu Provincije i radu Provincijske uprave za razdoblje od 26. veljače 2022. do 13. siječnja 2023. godine s osvrtom na važnije događaje i stanje u Provinciji s obzirom na početni i trajni odgoj, misijsku djelatnost u DR Kongu i Ugandi te ekonomska pitanja Provincije.

Na Kapitulu je predstavljen i prijedlog Provincijskog plana radnog naslova Slaveći Boga – živjeti zahvalnost za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Iznijeti su konstruktivni prijedlozi i sugestije za doradu prijedloga Plana.

U završnom, izbornom dijelu Kapitula za zastupnice na Redovitom vrhovnom kapitulu koji će se pod geslom Osluškujući Duha Svetoga hodimo zajedno u novosti života slaviti u Asizu od 2.-26. srpnja 2023. godine izabrane su: s. Natanaela Radinović, s. M. Petra Vučemilo i s. Klaudija Todorić, dok su kao kandidatkinje za Vrhovno vijeće izabrane: s. M. Petra Vučemilo, s. Karolina Bašić i s. Samuela Šimunović.  

Na kraju slavlja Kapitula sestrama se završnom riječju obratila provincijska  predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević zahvaljujući svakoj pojedinoj sestri za sudjelovanje i doprinos radu Kapitula. Isto je učinila i vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović pozvavši nas još jednom na poučljivost i dosljedno življenje Pravila te ujedinjenost u molitvi za sljedeći Redoviti vrhovni kapitul.

s. Marina Fuštar, tajnica Kapitula