Školske sestre franjevke

Slavlje Izvanrednog provincijskog kapitula

U provincijskom središtu u Splitu, 7. listopada, slavljen je Izvanredni provincijski kapitul kojem je predsjedala provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević.

Slavlje Kapitula započelo je u 7 sati svetom misom u samostanskoj kapeli.

Na početku rada Kapitula poticajnim mislima sestrama kapitularkama obratio se fra Joško Kodžoman, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Fra Joško je u svom izlaganju govorio o jedinstvu kao o jednoj od  najvažnijih odrednica našeg redovničkog života. Naglasio je kako je zajednica mjesto susreta, prihvaćanja različitosti, opraštanja; ona je djelo Božje ljubavi i znak njegov prisutnosti u vremenu obilježenom individualizmom i otuđenošću. Naš je zadatak, kako ističe papa Franjo, graditi međusobno mistično-kontemplativno zajedništvo koje zna gledati na dobro drugih te stvara ozračje bezuvjetne prihvaćenosti u  kojem osoba može rasti do svoje punine. Zajedničko iskustvo ljubavi više se ostvaruje tišinom nego riječima, više slavljem nego radom. Uslijed individualizma, ravnodušnosti i nedostatka komunikacije koji nagrizaju naše jedinstvo, moliti nam je Duha Svetoga, obnovitelja zajedništva, da nas nauči istinski ljubiti naše bližnje, poručio je na kraju izlaganja fra Joško.

Uslijedila je pozdravna riječ provincijske predstojnice s. Lidije Bernardice Matijević. Pozdravivši sestre, s. Lidija ih je pozvala na otvorenost i suradnju kako bismo zajedno, u konstruktivnom dijalogu iznalazile najprikladnije načine djelovanja na dobrobit Provincije.

U radnom dijelu Kapitula, provincijska predstojnica je izložila izvješće o životu Provincije i radu Provincijske uprave od siječnja do listopada ove godine s naglaskom na važnije događaje. Članice Kapitula su iznijele svoje osvrte i mišljenja o dosadašnjem i prijedloge za budući rad Provincijske uprave.

Budući da je na XVI. Redovitom kapitulu Družbe održanom u srpnju ove godine  provincijska savjetnica s. M. Petra Vučemilo izabrana za vrhovnu savjetnicu, bilo je potrebno izabrati novu provincijsku savjetnicu. U izbornom dijelu Kapitula za četvrtu savjetnicu u Provincijskom vijeću izabrana je s. Mirja Tabak.

Na kraju slavlja Kapitula sestrama se završnom riječju obratila provincijska  predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević zahvalivši sestrama kapitularkama za sudjelovanje i doprinos radu Kapitula.