Školske sestre franjevke

Školski izlet

U sklopu našeg centra za dopunsko osnovno školovanje te obuku krojenja i šivanja “Cinyabuguma”, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja, organizirali smo učenicima izlet. Posjetili smo znanstveni centar “Lwiro” u blizini Bukavua. Bilo je sto učenika, sedam nastavnika i nas dvije sestre. Iznajmili smo pet mini-busova te u jutarnjim satima iz našega samostanskoga dvorišta u Bukavu-Ngubi krenuli na put. Učenici su bili presretni te je pjesma sve vrijeme odjekivala u autobusima, a putovanje je trajalo dva sata.

U znanstvenom centru “Lwiro” posjetili smo biblioteku, koja je po svom nastanku druga u Africi, zatim laboratorij s prepariranim životinjama i kosturima te žive zmije u njihovim kavezima. Voditelj nam je objasnio značenje i važnost ovog laboratorija, ali učenicima se posebno dojmilo vidjeti zmije. Čimpanze koje su zbog ugroženosti njihove vrste zaštićene u ovom centru, nismo mogli vidjeti jer je u vrijeme pandemije koronavirusa zabranjena posjeta tom dijelu zbog njihove osjetljivosti na viruse.

Poslije razgledavanja centra poslužili smo se našim piknikom i vratili se u popodnevnim satima u Bukavuu, točnije u naše dvorište odakle smo krenuli.

Za veliki broj djece izlet je bila prva prigoda izići izvan Bukavua, upoznati okolicu, a naročito putovati uz obalu jezera Kivu. Po prvi put vide koliko je ono veliko. Željni znanja o prirodi i okolici, postavljali su brojna pitanja.

Bogu hvala, putovanje je dobro prošlo i svi smo se sretno vratili kućama. Iskustvo zajedničkog izleta, mogućnost upoznavanja okolice te posjet znanstvenom centru silno je obradovalo djecu i obogatilo njihove spoznaje što će im ostati u lijepom sjećanju. Još je važniji njihov osjećaj da su vrednovani i da se za njih organizira nešto kao za učenike velikih škola u našem gradu. Stoga su bili puni ponosa. Hvala našoj zajednici što je omogućila organizirati ovako nešto lijepo za naše učenike.

s. Clémentine Munyerenkana