Školske sestre franjevke

Sastanak viših redovničkih poglavara u Gomi

U Gomi je od 14. do 17. ožujka 2023. godine održan sastanak viših redovničkih poglavara metropolije Bukavu. Goma je glavni grad pokrajine Sjevernog Kivua, nedaleko od mjesta gdje djeluju naše sestre. Smještena je na sjeveru istoimenog jezera i ima predivan krajolik i klimu. Zbog svog položaja odavno je na meti mnogima i još uvijek strepi za svoju sigurnost i opstanak. Okružena je aktivnim i opasnim vulkanima od kojih je najpoznatiji Nyiragongo koji se svakih nekoliko godina probudi, zagrmi i uzdrma sve oko sebe izazivajući strah ovdašnjeg stanovništva. Nije on jedini od kojeg svi dršću ali je najvidljiviji i najglasniji.

U tom istom gradu i njegovoj okolici trenutno boravi preko 600 tisuća izbjeglica. Ti jadni ljudi su, kako bi spasili goli život, napustili sve što imali: svoj dom, sigurnost, grobove svojih predaka, svoju prošlost. U tom i takvom gradu,  okupili smo se mi redovnici i redovnice iz cijele crkvene pokrajine koja se zove Cosuma Kivu. To je godišnja skupština viših redovničkih poglavara, a kako je to praktički tijelo u nastajanju, potrebno je tek odrediti principe djelovanja, raspodjelu i način rada. Jer ako svatko savjesno vrši  svoj dio posla onda se lako napreduje. Od ukupno osamdesetak ženskih i muških redovničkih zajednica na ovom području, na susretu je predstavljeno njih pedesetak. Mjesni biskup mons. Willy Ngubi koji je otvorio skup i sam je član jedne misijske zajednice koja je ovom kraju donijela Radosnu vijest prije više od stotinu godina. Biskup je okupljenim redovnicama i redovnicima zahvalio za hrabrost, zajedništvo i suosjećanje koje su pokazali samim dolaskom u ovaj grad. Kako bi naše svjedočenje (p)ostalo proročko potrebno je imati hrabrosti poduzimati određene korake, naglasio je biskup Ngubi.  

Svaki dan smo, kako se i pristoji, započinjali euharistijom na kojoj su koncelebrirali brojni svećenici.  Uslijedio bi radni dio koji je obuhvaćao predavanja, izvješća različitih vijeća i komisija. Donosile su se, na kraju, i odluke, poruke, načela kojih se trebamo pridržavati kako bismo pokazali narodu da smo tu u Božje ime, da je Crkva jedna, da je evanđelje Radosna vijest i da se zajedno sigurnije ide. To je sinodalnost Crkve.

Biskup Ngubi je u svom govoru pohvalio svećenike, redovnike i redovnice, posebno one koji su u teškim uvjetima svjesno odlučili ostati uz svoj narod. Upravo na području njegove biskupije više od 10 župa se nalazi na okupiranom području te su potpuno odsječene od ostatka svijeta. Upravljamo vruće molitve Gospodaru žetve da se smiluje svojemu puku.

Završnu svetu misu zahvalnicu predslavio je generalni vikar biskupije. Nakon svete mise obišli smo novu, nedovršenu katedralu i uputili se različitim prijevoznim sredstvima svojim domovima, noseći u srcu i duši taj narod koji pati, podnosi i vjeruje. A mi bi trebali biti oni  koji pomažu da sjeme raste. Tijekom ovih dana umor i zadovoljstvo bile su naše družice, ali tako je uvijek kad se ozbiljno radi.  

Svjesni smo da sve što činimo u Njegovo Ime i na Njegovu slavu donosi plod i blagoslov iako mi to ne možemo odmah vidjeti ili doživjeti. Hvala ti Gospodaru za sve one koji provode svoj život navješćujući Tebe i Tvoju oslobađajuću Radosnu vijest.

s. Mirabilis Višić