Školske sestre franjevke

Riječi tvoje Gospodine, Duh su i život

Mi sestre u Trpnju svetkovinu Duhova obilježile smo klanjanjem i slavljenjem Boga zajedno sa ženama u našoj samostanskoj kapelici. Početak Ivanovog evanđelja nas je nadahnuo da razmišljamo o Riječi po kojoj sve postade a koja pod prilikama kruha u svetohraništu prebiva među nama. Otajstvo je to veliko. Veliki Bog skriva se u neznatnim prilikama. Koja poniznost! Samo neizmjerna i bezuvjetna Ljubav to može učiniti. Želi biti s nama. Nastojale smo u sebi oživjeti čežnju da budemo s Njim, da mu zahvaljujemo za prisutnost, za ljubav kojom nas ljubi, za strpljivost koju ima prema našim slabostima, za otkupljenje kojim nas obnovi na novi život. Riječi njegove Duh su i život, one unose svjetlo u naša srca i razgone tamu …

Od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Stoga smo prosile milost za sebe, za svoje obitelji, za sve one koje nosimo u svom srcu, za našu zajednicu, župu, za Pelješki kraj, za Domovinu, za cijeli svijet…

Razmatrajući evanđeoski tekst svetkovine Duhova (Iv 20,19-23) usredotočile smo se na Isusove riječi Mir tebi! On koji je stao posred učenika, i u našoj je sredini. Želimo ga pustiti u središte svoga života, da unese svoj mir, da poput blage kiše koja natapa zemlju, ispuni svojom milošću sve predjele našega bića kako bismo njegov mir mogle nositi onima s kojima dijelimo svoj život.

Razmatranje smo zaključile Molitvom za sedam darova Duha Svetoga koju je molio blaženi Alojzije Stepinac.

Nakon uvoda u molitvu časoslova izmolile smo zajedno II. Večernju svetkovine Duhova. Ženama je bilo drago čuti o toj molitvi Crkve i s nama sestrama slaviti Boga psalmima i hvalospjevima.

Kao što se vole družiti s nama u molitvi, isto tako im je drago biti s nama za obiteljskim stolom, dijeliti ne samo hranu nego i životna iskustva. Svaka od njih nešto je donijela za prismok pa smo rado kušale ono što je s ljubavlju pripremljeno.

Srca ispunjena riječju Božjom i zajedništvom, krenule su svojim obiteljima. Na odlasku su obdarene sadnicama iz sestrinskog vrta, jer naša marna sestra vrtlarica u njemu svega u izobilju zasadi.

s. Karolina Bašić